+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pozsonyba utaznak a nemzeti ünnepen a vajdás diákok
2023. március 3. péntek 17:08 - Keszthely
Pozsonyba utaznak a nemzeti ünnepen a vajdás diákok
Idén is együtt ünnepel a Kárpát-medence középiskolás ifjúsága március 15-én. A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programján 147 Kárpát-medencei középiskola 6500 diákja vehet részt. A pályázaton 300 ezer forint értékű utazási kerettámogatást nyerhettek el az iskolák, az utazók számától és a megtett távolságtól függően.

A Délvidék mellett Erdélyben és a Muravidéken is jártak már a Vajda János Gimnázium diákjai. Az iskola több éve résztvevője a Diákutaztatási Programnak. Volt, hogy több naposra kibővítették az utazást. Ilyenkor a Rákóczi Szövetség által nyújtott utazási támogatást önköltségen egészítették ki a szállás és étkezés díjával. A koronavírus miatt 2019 óta nem utazhattak. Nagy öröm, hogy március 15-én Szencre és Pozsonyba látogathatnak a diákok.

Varga Sz. Gábor iskolaigazgató: „Közvetlenül győződhetnek meg arról, hogy mit jelent határon túli magyarnak lenni. Hogy ez pontosan számunkra mit jelent? Azt tudom mondani, egy óriási plusz töltetet ad. Hiszen ezek az emberek elképesztő módon és nagyszerű természetességgel ragaszkodnak ahhoz, amit mi magyarságnak hívunk és azt gondolom, ezt a fajta összetartozás-tudatot, a határon túliak részéről ezt a szép, felemelő ragaszkodást a nemzethez, a nemzeti értékekhez, ezt nagyon jó megtapasztalni minden diáknak.”

A pályázat a hagyományoknak megfelelően lehetőséget teremt bármely Kárpát-medencei középiskolának arra, hogy az utazó iskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. A nagy múltú program célja 1994 óta, hogy a történelemi Magyarország területén élő magyar középiskolások együtt emlékezzenek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség kommunikációs vezetője: „A diákutaztatási program egyik legfontosabb célja, hogy az iskolák egy határ átlépésével egy olyan helyre kiránduljanak, ahol működik magyar iskola, hogy a másik magyar iskola egy határon túli magyar iskola, vagy a határon túliak egy magyarországi iskolával együtt ünnepeljenek, együtt emlékezzenek március 15-re. Ez lehet egy emlékünnepség, ez lehet egy koszorúzás, ez lehet egy rendhagyó óra.”

A pályázat értelmében az utazásokat 2023. március 6-21. között kell megvalósítani. Az iskolák június 4. és október 23. alkalmából is pályázhatnak majd utazási támogatásra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus