+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gyalogosoknak is figyelniük kell!
2023. február 8. szerda 16:34 - Keszthely, Zalaegerszeg
A gyalogosoknak is figyelniük kell!
Országosan magas a gyalogosgázolás statisztikája. Már 2023 januárjában is több ilyen baleset történt Zala vármegyében is. Zalaegerszegen az elmúlt hónapban két sérüléssel végződő ütközés történt. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a gépjárművezetőknek, hanem a gyalogosoknak is körültekintőnek kell lenniük.

Még 2020-ban a Bercsényi utcában gázoltak el egy 63 éves férfit a zebránál. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.  2021-ben és 2022-ben is többször fordult elő baleset a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél. Könnyebb és súlyos sérüléssel végződő ütközések egyaránt előfordultak. Azonban nem csak a városban, hanem országszerte sok hasonló eset történik. A rendőrség különböző akciókkal próbálja felhívni a közlekedők figyelmét a baleset-megelőzésre. Ilyen például a szeptemberi iskolák környéki segítségük, vagy a látni és látszani kampány, mely a megfelelő láthatóságra irányítja a figyelmet.

Zalaegerszegen is történt egy gázolás, melynél egy fiatal, 18 éves nőt ütöttek el. Ő 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A gyalogosátkelő forgalmasnak számít a közelben lévő középiskola és az ifjúsági centrum miatt.

„Jönnek az autók, ugye nem szabad lelépni. Minimum egy ilyen 30-40 centiméterre legyünk a padkától, mert nagyon veszélyesen tudnak jönni. Főleg itt ugye telepítettek egy traffipaxot, de valamikor az sem érdekli a kocsisokat.” - véli Kovács Mirkó.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a gépjárművezetőknek kell körültekintően közlekedniük. A gyalogosoknak ugyanannyira figyelmesen kell haladniuk és megközelíteniük a zebrákat, ha át szeretnének kelni az úttesten. Fontos a láthatóság is, érdemes ezért kerülni a sötét ruházatot, hogy időben észrevegyék őket az úton lévők.

„Adott esetben, ha egy jármű érkezik irányomba és őneki van egy adott sebessége, ha előtte féktávolságon belül lépek le és zavarom és olyan körülmények között lépek le, hogy nem tud megállni, akkor sajnos bekövetkezik a baleset. Ha az időjárási viszonyok sem segítenek ebben, mert előfordul az, hogy esik az eső, sötét van, szürkület, közvilágítás nem működik, vagy most kapcsolták le vagy még nem kapcsolódott fel, a ruházat szempontjából a járművek észlelhetősége és így a gyalogosok észlelhetősége is fontos. Ezért szeretnénk most a gyalogosokat megkeresni és felhívni a figyelmüket!” - fogalmazott Soós Szabolcs a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. 

A statisztikák szerint a gázolásos balesetek közel 40%-a a gyalogátkelőhelyeken történik. Ezek 2-3%-a halálos kimenetelű. Nagy részük odafigyeléssel és körültekintéssel megelőzhető.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus