+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mi tegyünk, ha elpusztult rókát látunk?
2023. január 31. kedd 14:27 - Keszthely
Mi tegyünk, ha elpusztult rókát látunk?
Rókatetem keltett riadalmat a keszthelyi kutyások körében. Hétvégén találták meg az elpusztult állatot, amit azóta elszállítottak. Egyre több róka bukkan fel a városban. A szakemberek szerint veszettségtől nem kell tartani, de nem árt óvatosnak lenni a vadon élő állatokkal.

Szombat reggel vették észre kutyasétáltatók, hogy egy rókatetem fekszik a Balogh Ferenc utca menti kárpótlási területen. Az elpusztult állaton nem látszottak betegség, veszettség jelei, a közösségi oldalakon is csak találgattak, hogy mitől pusztulhatott el. Többen keresték a keszthelyi gyepmestert és az illetékes vadásztársaságot, hogy kinek a feladata, hogy elszállítsa a tetemet.

Ilyen esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöldszámát kell hívni. Így tett egy keszthelyi kutyás is és hétfőn már nem volt itt a tetem. Ha valaki élő rókával találkozik, amely veszettség tüneteit mutatja, akkor is a NÉBIH-et kell értesíteni.

 Görcsök, rendellenes fejtartás és állkapocs-csattogtatás - így néz ki egy veszett róka. A veszett róka nappal is aktív, szinte „keresi” az ember társaságát, hagyja magát megközelíteni, megfogni, megsimogatni. Keszthelyen és más lakott területeken is egyre gyakrabban lehet találkozni rókával. Három éve egy belvárosi háztetőn napozó a ravaszdit kaptak lencsevégre. Az állat könnyen megszokja az ember közelségét és gazdag táplálékforrást jelent neki egy szemetes vagy a kedvtelésből tartott állatoknak kihelyezett eledel. Az állatokkal való kontaktust mindazonáltal maximálisan kerülni kell. A térségben nem kell tartani veszettségtől.

Dr. Pallós László, a Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője: „A veszettség megjelenésének az esélye minimális, főleg a nyugati országrészben, hiszen a vakcinázásnak köszönhetően nagyon jelentősen visszaszorult a betegség. Ami most meg is jelent, az közvetlenül a keleti határszélnél egy-egy szórványos eset, amely valószínűsíthetően Ukrajnából bejött rókákon keresztül érkezett hozzánk. Tehát ott, a nyugati régióban meglehetősen kicsi az esély arra hogy az ember veszett állattal találkozik. Viszont miután rettegett betegségről van szó, azért nem árt, hogy ha résen vagyunk.”

A rókák immunizálása 1992 óta zajlik Magyarországon. Előtte százas nagyságrendben fordultak elő veszett állatok. A csalétkeket repülőgépről szórják ki. Az immunizáció olyan sikeres, hogy már csak a déli, keleti határ mentén kell vakcinázni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus