Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Figyeljünk a gyermekekre, szoronghatnak a félévi miatt!
2023. jan. 27. péntek | Keszthely
Figyeljünk a gyermekekre, szoronghatnak a félévi miatt!
Diákok ezrei kapták kézhez a félévi bizonyítványokat, lezárult a 2022-23-as tanév első fele. A dokumentum a tanulók mellett a szülőknek is jelzésértékű, hogy melyik tantárgyból éppen hol áll a gyermek. Évről évre azonban akadnak olyanok, akik nem mernek hazamenni a bizonyítvány kiosztás után. A pszichológusok és a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos a szülőknek a gyermek mellett állni.

Sokszor hiábavaló az igyekezet, nem mindig sikerül a diákoknak olyan érdemjeggyel zárni a félévet, mint amit szeretnének. Az értékelések átvétele után akadnak olyan fiatalok, akik szökéssel reagálnak a helyzetre. Félnek ugyanis a szülői reakciótól. A rendőrség éppen ezért minden évben felhívással figyelmezteti a diákok hozzátartozóit, hogy fokozottan figyeljenek ezekben a napokban a tanulmányi eredmények miatt esetlegesen szorongó gyermekükre. Előfordulhat, hogy barátaikkal töltenek több időt az iskola után, de általában ilyenkor haza mennek.

„Amennyiben viszont egyedül, késő esti órákban hátizsákkal csatangoló szomorú diákot látnak, akkor kérdezzék meg tőle, hogy esetleg a félévi bizonyítvány miatt szomorú-e, biztos, hogy haza akar-e menni, figyeljünk rájuk oda. A Keszthelyi Rendőrkapitányságon nem volt ilyen bejelentés az elmúlt években, viszont országos szinten ebben az időszakban több bejelentés szokott érkezni, hogy a gyermekek nem érkeznek bizonyítványosztás idejekor haza időben, vagy pedig pár napra el is tűnnek.” - mondta el Dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

A pszichológusok szerint egyre többször fordul elő a fiatalokban a szorongás a jegyek miatt. A megfelelési kényszer okán még nehezebben teljesíthet a diák. A szakemberek vallják, nem biztos, hogy a legjobb osztályzattal rendelkezőből lesz később sikeres felnőtt. A közös tanulással, beszélgetéssel azonban sokat lehet tenni a tanulókért.

„Tartsuk szem előtt, hogy egy bizonyítványnak a minősége az több dologtól is függhet. A szorongást, azt például megelőzhetjük úgy, hogyha egy szülő évközben is többször beszélget a  gyermekével az iskolai teljesítményéről. Illetve a szülőnek a hozzáállása abban is nagyon sokat segíthet, hogy a gyereket biztosítja arról, hogy a jegyek fontosak, de nem ezen múlik az élete.” - hívta fel a figyelmet Tolvéth Zsófia pszichológus.

A szakemberek azt javasolják, hogy rossz osztályzat esetén szülőként a jegyek javítására kidolgozott közös stratégia megbeszélésére helyezzék a hangsúlyt. Fontos a bizalmi kapcsolat megléte szülő és gyermek között, így sokkal könnyebben oldhatóak meg az esetleges problémák. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy a gyermek legyen boldog és motivált, mert az jelezheti azt, hogy felnőttkorban könnyebben elérheti a megálmodott vágyat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.