+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalában is problémát okoz az aszály
2022. augusztus 5. péntek 17:08 - Keszthely
Zalában is problémát okoz az aszály
Zala megyében is megsínyli a kukorica a szárazságot. Akik nem tudnak öntözni, azoknak a termés nagy része besült. Jelenleg a csemegekukoricával foglalkozók vannak nagyon rossz helyzetben, de a takarmánynövény sem bírja már sokáig a szárazságot. A termelők bíznak benne, hogy vasárnap megérkezik az ígért csapadék.

Megmutatta a besült csöveket Barcza Balázs. A termelő azt mondta, a két hektáros kukoricaföldről mintegy fél hektárnyi termést tudott betakarítani. A mára már kritikussá vált aszályt és a magas hőmérsékleteket a csemegekukorica nem élte túl. Akik tudnak öntözni, ők valamivel jobb helyzetben vannak, de sok ültetvény közelében nincs kút vagy kiépített öntözőrendszer.

„Elméletben augusztus 20-ig ki szokott tartani a szezon, akkor ér véget főleg a strandidőszak. Most a jelenlegi kánikulában lehetne a legtöbbet eladni. De mint azt pár napja kiírtam az oldalamra, sajnos az aszály ennek idő előtt véget vetett most.” - tájékoztatott Barcza Balázs.

A nyugati országrészben is jelentős lett mára a csapadékhiány okozta probléma, de az Alföldön ennél is nagyobb a baj. Tavasszal ugyan kikelt a kukorica, de az elmaradó esők miatt nem tudta felvenni a megfelelő tápanyagot. Ez a növény magasságán és a csöveken is meglátszik. Ha most megérkezik a csapadék, akkor sem lesz jó a termés. Igaz ez a takarmánynövény esetében is. Ugyan az egyetemen van egy mintaültetvény, amit naponta gondoznak, ez látszik is a kukoricán. A nagyobb vetések azonban már szintén sárgulnak.

„Külön kell választanunk az ország keleti, illetve nyugati részét. A keleti országrészben sajnos már korábban a kukoricaállományok nagy része tönkrement. Óriási gond van azon a területen. A Dunán erről, tehát a Dunántúlon jobb a helyzet, de az utóbbi hetek nagyon forró időjárása azért ezeket az állományokat is nagyon megviselte.” - emelte ki Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

A takarmánykukorica esetében a legnagyobb baj az, hogy az alacsony termésátlag miatt nehézségek jelentkezhetnek az állatok ellátásában. Ugyan komolyabb fennakadástól egyelőre nem tartanak a szakemberek, de jelentős áremelkedésre kell majd számítani a piacon. A gazdák nagyon várják az esőt, hiszen ha rövid időn belül nem érkezik csapadék, azok a növények is tönkre fognak menni, amelyek eddig kitartottak.   

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus