Mikor vetik a búzát és hogyan aratják? Hogyan lesz a búzakalászból búzaszem, majd liszt és kenyér? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Csány-Szendrey iskola harmadikosai a Majormúzeumban. Elsőként az aratás és a cséplés szerszámait vehették szemügyre, majd a búzaszemek tisztítása következett. A kézimalommal való őrlést a gyerekek is kipróbálhatták.A liszt szitálása után a konyhában a gyerekek megismerkedhettek a kenyértésztával, és maguk is készíthettek cipókat.
„Én csináltam, ugye dagasztottunk, meg kenyeret sütöttünk, és nekem nagyon tetszett a kenyérsütés. Meg elmondták, hogy a gépeket így hogyan kell használni, meg hogyan használták, meg hogy a traktor hány éve van, hány éve létezik.” - mondta az egyik tanuló, Horváth Petra.
A kenyértészta dagasztása során a gyerekek hallhattak a kenyérsütéshez kapcsolódó szokásokról is. A kicsik nagyon ügyesen formázták a kis cipókat és pereceket az előre elkészített tésztából. A gyerekek közül többeknek már volt része kenyérsütésben, de sokan most először tapasztalhatták meg testközelből, hogy hogyan is készül az egyik fő táplálékunk.
„A kenyérsütés több száz éves hagyományra tekint vissza, viszont napjainkban ezt már a gyerekek nem igazán ismerhetik, hiszen a bolt polcairól könnyen leemelik a kenyeret. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a régi hagyományainkhoz egy kicsit visszanyúljunk, és ezt ők testközelből is megtapasztalják, hogy milyen fáradtságos munkával került a kenyér az asztalra régen.” - tájékoztatott Kökény Mónika, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely múzeumpedagógusa.
A Majormúzeum az elmúlt években is számos programot szervezett, ahol a gyerekek megismerhették nagyszülei, dédszüleik vidéki életét. Mindig az adott évszakhoz illő témakörökben állítja össze a kiállítóhely vezetősége a foglalkozások témáját, idéntől pedig egy újdonságot is kínálnak az intézményeknek.
„Most úgy gondoltuk, hogy egy őszi és egy tavaszi bérlet keretében 2-2 foglalkozást adunk, kínálunk az iskolás gyerekeknek. Ide 12 éves korig jelentkeztek, most 12 csoportunk volt. A tavaszi foglalkozásokban kisállatokkal, keltetéssel , állatgondozással foglalkozunk majd, illetve a kikelettel. Most ősszel pedig természetesen a terményekkel, a betakarítással.” - tájékoztatott Dr. Szabóné Lázár Ibolya, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.
Az elkészült cipócskák természetesen a kiállítóhely kemencéjében sültek készre. Míg a kenyértészta a kemencében készült, addig a gyerekek a különféle kenyérgabonákkal ismerkedhettek és mesét is hallgathattak a témában.
Regman Karola - Keszthelyi TV