+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Erzsébet ma is példát mutat
2021. november 23. kedd 13:35 - Keszthely
Szent Erzsébet ma is példát mutat
Az Árpád-házi királylányok ma is példát mutatnak – hangzott el az Erzsébet-napi sétán Keszthelyen. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi tagjai a Fő téri templomtól a Babamúzeum udvarán lévő szoborcsoportig sétáltak énekszóval. Az útvonalon felelevenítették a szentek életét és jótéteményeit.

Szent Erzsébet életére és tetteire emlékezett szombaton a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja. A szervezet minden évben megszervezi Erzsébet-napi sétáját, amelyen az Árpád-házi királylányhoz hasonlóan pogácsát osztanak a járókelőknek. Az idén a járványhelyzet miatt az élelmiszer helyett szentképekkel örvendeztették meg a belvárosban sétálókat. A csoport a Fő téri templom és a Babamúzeumnál lévő emlékhely között több állomáson is megállt. Itt felelevenítették az Árpád-házi szentek életét és tevékenységét.

„Szent Erzsébet 24 éves volt, amikor elhunyt, ez alatt a 24 év alatt rengeteg mindent tett a kórházalapítástól kezdve, az ínséges időkben a kamrákat kinyitotta és étkeztette a szegényeket. Erre évről évre kell figyelmeztetni az embereket, hogy azért ezt jó nem elfelejteni, hogy segítsünk egymáson, mert erre bizony, ez kortalan, évről évre erre szükség van, hogy figyeljünk a másikra, főleg a mai világban.” - mondta egy résztvevő, Gömbös Árpádné.

A KÉSZ tagjai minden évben megszervezik a programot, a maroknyi csapat a Babamúzeum előtt lévő szobornál hajt fejet a magyar királylányok előtt. A szoborcsoportot Turi Török Tibor készítette, aki maga is rendszeres résztvevője az eseménynek. Az Erzsébet-napi séta résztvevői egyetértenek abban, hogy az Árpád-házi szentek ma is példát mutathatnak önzetlenségből, jótékonyságból és szerénységből.

„Fontos a példamutatás, az, hogy minél több és jó példát tudjunk az embereknek felmutatni. Főleg a fiataloknak, hogy fiatalon is mennyi jót lehet tenni és segíteni más embereken. Ez rendkívül fontos lenne. Mivel nincs olyan nagy hangsúly ezen a köztudatban, sem a médiában, sem az ünnepeinkben. A templomokban megemlékeznek róla, de úgy amúgy az emberekhez kivinni az utcára, ez szerintem nagyon fontos. Ezért nagyon szeretném, hogyha mi ezt minden évben meg tudnánk tartani.” - emelte ki Krupláné Nagy Ágnes, a KÉSZ Keszthelyi Csoportjának elnöke.

A szoborcsoportnál énekeltek a résztvevők és egyik tagtársuk versét is felolvasták. A költemény Szent Erzsébet életét meséli el. A jótékonyságot és a közösségi életet Keszthely önkormányzata is fontosnak tartja. Vozár Péterné is részt vett a sétán, az alpolgármester kifejtette, nagyon jó, hogy a városban vannak önkéntesek és civil szervezetek, akik rendszeresen szerveznek programokat, megemlékezéseket.    

„Mindig fontos, hogy a hagyományainkban a régi magyarságra emlékezzünk. Keszthelyen ez már hagyomány, hiszen több éve sétálunk ilyenkor, Erzsébet-nap környékén, hogy megemlékezzünk nem csak Szent Erzsébetről, hanem az Árpád-házi királylányokról is, akik Európa különböző országaiba kerültek el. Köszönjük szépen a szervezőknek, hogy ezt a hagyományt éltetik. Lehetőségeink szerint mindig részt vesz valaki ezen a rendezvényen.” - tájékoztatott Keszthely alpolgármestere.

A résztvevőket a séta után vendégséggel várták. A Babamúzeum előtt Turi Török Tibor szervezett agapét a csoport tagjainak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár