+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jégbe zárta a Balaton partját a természet
2021. február 16. kedd 17:09 - Balatonberény
Jégbe zárta a Balaton partját a természet
Jégbe borult az elmúlt időszakban a Balaton partja. A balatonberényi strandra is nagyon sok látogató érkezett a megfagyott természetet megcsodálni, és a napokban is többen tesznek sétát a parton. A csodálatos látvány felveti ugyanakkor a kérdést: a partművekre fagyott víz vajon mekkora károkat okoz a településnek?

Hétközben is többen látogatnak el Balatonberényben a tó partjára. A levegőzés, a séta mellett mindenki megcsodálja a jégszobrász-természet alkotását: a padokra, a lépcsőkre, a partra fagyott jeget. Kargl Mária és férje Balatonszentgyörgyről jött megnézni a különleges képződményeket: "Nekünk nagyon tetszik a Balaton, télen-nyáron. Mi mindig le szoktunk ide jönni. Múlt héten is itt voltunk, akkor még szebb volt, mint most, mert most már kezd olvadni. De nagyon szép a Balaton, télen-nyáron érdemes ide lejönni."

Bár ezek a felvételek hétköznap hétköznap készültek, folyamatosan érkeztek a partra a látogatók. Gangel Ádámné a férjével és az unokájával jött megnézni a Balatont. A kisfiúnak nagy élmény a nem mindennapi látvány. Nem kellett sokat utazniuk: helyben töltik az év jelentős részét. "Amikor csak lehet, akkor lejövök a Balatonra - ha esik, ha fúj, ha vihar van. A Balaton ezer arcát csodálhatom nap mint nap. Mert vagy háborog a tenger, vagy gyönyörűen sík a víz. A madarak csicsergését lehet hallgatni, a sirályok rikácsolását, tehát csodálatos. Aki még nem volt itt, mindenkinek ajánlom" - mondta el a nagymama.

A természet jégbe borította a tó partját és ez szemet gyönyörködtető, de érdemes vigyázni: a vízfelszínt borító jég nagyon vékony, így könnyen beszakadhat. A séta során a partról érdemes megcsodálni a fagyos tájat. A jég mindent beborít, ám a látványnak ára is van: a fagy jelentős károkat okozhat. Horváth László polgármester így gondolja: "Ezeket a károkat sajnos ilyenkor még nem tudjuk felmérni. Majd a tavasz folyamán, amikor elolvad a jég, akkor tudjuk felmérni, hogy milyen károk keletkeztek. Általában ezekben a rövid, jeges időszakokban nem olyan nagy károk keletkeznek. Amit figyelembe kell venni, az az, hogy a hullámzás által beszivárgó víz a beton repedéseibe beszivárgó víz a következő fagyok hatására néminemű feszítést végez a partvédő művekben."

A polgármester szerint az esetleges javításokat majd a tavasszal, illetve a nyár elején végzik el. A partot a polgárőrség is sűrűn ellenőrzi és beavatkozik, ha szükséges. Az előzetes tervek szerint egy jégkarnevált szerettek volna szervezni a partra, de ennek egyelőre gátat szab a koronavírus mellett az elkövetkezendő napok felmelegedése is.

"Nap közben a felmelegedés mértéke egyre inkább erősödni fog. Míg a hétvégéig fagypont alatti hőmérsékletek lesznek és minimumok, a hétvégét követően, a jövő hét folyamán a hajnali órákban már csak gyenge mértékű fagy várható. Nap közben a hőmérséklet általában 10-12 fokig melegedhet. Ezáltal egyrészt olvadásra számíthatunk, és a Balaton part mentén lévő jeges területek is leginkább olvadni fognak" - tudtuk meg Kiss-Szabó Zsanett meteorológustól.

Jelenleg a strandfejlesztés negyedik ütemének az előkészítő fázisa, illetve egy folyamatban lévő harminc milliós pályázat munkálatai is zajlanak a balatonberényi strandon.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
 
A kivitelező megőrzi az épület jellegét és tágasabb szobákat alakít ki.
 
Biztosított a jelenléti felkészülés az érettségizőknek.
 
A település tavaly is számos beruházást valósított meg támogatások által, idén is a fejlesztenek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár