+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hol kell viselni maszkot Keszthelyen?
2020. november 11. szerda 15:27 - Keszthely
Hol kell viselni maszkot Keszthelyen?
A koronavírus-járvány megfékezése miatt mától újabb, szigorúbb rendelkezések léptek életbe. Tilos a gyülekezés, kijárási tilalom van, a boltok korlátozott ideig tarthatnak nyitva és bezártak a szabadidős létesítmények. A televíziónk által megkérdezettek többsége egyetért a szigorításokkal. A tízezer fősnél nagyobb lélekszámú településeken kötelező a maszkhasználat a kijelölt területeken. Keszthelyen csütörtöktől lép életbe Nagy Bálint polgármester ez irányú rendelete.

Minden eddiginél szigorúbb korlátozások léptek életbe szerda nulla órától a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében. A Kormány rendkívüli felhatalmazást kapott az Országgyűléstől, így este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van, tilos a gyülekezés és a rendezvények megtartása. A gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével az üzletek este 7 óráig maradhatnak nyitva, a szabadidős és kulturális létesítményeket be kellett zárni. 9. osztálytól digitális munkarendben működnek az iskolák. A Kormány álláspontja szerint csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. A televíziónk által megkérdezett járókelők többsége egyet ért a szigorításokkal.

„Nagyon egyet értek ezzel, hogy szigorítottak és hogy nincs éjszakai kijárás sem, meg hogy az üzletekbe, a közlekedésnél be kell tartani a maszkviselést, meg mindenféle szabályt” - mondta Göllei Jánosné. 

„Szerintem szükségszerűek voltak. Az sem lett volna különösebben probléma, hogyha mindezeket az intézkedéseket  kicsit korábban már megteszik. Ezek minimális terheket rónak általában az állampolgárokra és egymás egészsége megvédése érdekében ezek feltétlenül szükségesek” - fogalmazott Horváth István. 

A járvány miatt eddig is jelentősen megváltozott az emberek életvitele. A november 11-től hatályba lépett védelmi intézkedések azonban mélyrehatóbban befolyásolják a mindennapokat. Az embereknek megoszlik a véleménye arról, hogyan lehet az újabb változásokhoz alkalmazkodni. 

„Kell, de nehezen. Én sok mindennel nem értek egyet. Ez tény és való” - fogalmazta meg tömören Hompó Ottóné. 

„Szerintem már az év elején kezdtünk ebbe belelátni – március után – hogy mikre számíthatunk. Hozzá lehet szokni, nehéz lesz, de szerintem ahogy lesz oltóanyag, utána azért enyhíteni fognak ezeken a dolgokon. Talán jövő nyárra már jobb lesz” - nyilatkozta Bodor László. 

 Szigorodnak a maszkviselés szabályai is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken a polgármester feladata, hogy kijelölje azokat a közterületeket, ahol kötelező a maszk viselése. Nagy Bálint polgármester szerdán kelt rendelete november 12-től lép hatályba. 

„Kötelező a maszkhasználat Keszthely területén a piacon, temetőkben, buszmegállókban, közösségi tereken – például a játszótereken, kültéri sportparkokban, illetve a kutyafuttatón. E mellett pedig nagyon fontos megemlíteni, hogy minden olyan területen kötelező a maszk használata, ahol akár ügyintézés, akár szolgáltatás miatt várakozás, sor alakul ki. Gondolok itt például gyógyszertárakra, bankokra, kereskedelmi szolgáltatókra, vagy akár mint az Alapellátási Intézet. Természetesen tisztelettel kérem a keszthelyieket a járványügyi helyzetet komolyan véve mindenki nagyon nagy figyelmet fordítson a maszkviselésre és vigyázzanak saját magukra és egymásra is és a legalább másfél méteres távolság betartására is kiemelt figyelmet fordítsanak. Erre kérem a keszthelyi lakosokat” - nyilatkozta televíziónknak Keszthely polgármestere. 

A polgármester hozzátette: az önkormányzati fenntartású intézmények közül megszűnik az ügyfélfogadás a Fejér György Városi Könyvtárban, Balatoni Múzeumban, a Goldmark Károly Művelődési Központban, és Balaton Színházban.A tervezett nyilvános rendezvények elmaradnak.Az Advent Keszthelyen rendezvény elmarad. Nem lesznek nyilvános programok, sem karácsonyi vásár, és a Fő térre tervezett, közös adventi gyertyagyújtásokat sem tartják meg közösségi programként.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén már enyhülés várható , az Országos Meteorológiai Szolgálat napsütést jósol.
 
Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével.
 
Különleges technikával hozzák helyre a sérült színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem.
 
A rumos-kakaós, mindenmentes édesség a laktózmentes kategóriában lett második helyezett.
 
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár