+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi kalauz időutazók részére
2020. október 1. csütörtök 13:50 - Keszthely
Keszthelyi kalauz időutazók részére
Hogyan lehet utazni, mit kínálnak az éttermek és mik a balatoni fürdőzés szabályai a boldog békeidőkben Keszthelyen – ezekre is választ ad Iski Szilvia most megjelent kötete. A Keszthelyi kalauz időutazók részére című könyv a 19-20. század fordulóját eleveníti fel. A Helikon Kastélymúzeum kiadásában megjelent kalauzt szeptember 25-én mutatták be az Amazon Házban.

Egy vékonyka, ám sok információval teli könyv jelent meg Iski Szilvia jóvoltából. A Keszthelyi kalauz időutazók részére című iromány mintegy útikönyvként próbálja irányítani olvasóját a boldog békeidők Keszthelyének világában. A város egyik aranykorát, a 19-20. század fordulóját eleveníti fel az iromány.

Iski Szilvia szerző, a Helikon Kastélymúzeum történész-muzeológusa: „Azt hiszem, hogy méltán nevezhetjük aranykornak, hiszen akkor jött létre mondjuk a kastély épülete, ami most is nagyon sok látogatót vonz, akkor alakult ki a belvárosnak a képe, akkor jöttek létre olyan civil egyesületek, amelyek próbálták Keszthely fejlődését elősegíteni, akkor indult el igazán a balatoni élet, a balatoni fürdőkultúra. Illetve azt kell mondjam, ez az a kor, aminek az emlékeit most is szívesen megnézik az ide látogatók.”

Ezeket az emlékeket városi sétákon mutatja be a kastélymúzeum történész-muzeológusa. Iski Szilvia könyvének alapját is ezek az események képzik. A Helikoni városi sétákon az egykori emberek, az épületek, az azokban működő üzletek történetét ismerhetik meg az érdeklődők. 

A könyv bemutatóján elhangzott, a kötet egyfajta alapot, kiegészítést nyújt a legfontosabb információkkal az akkori Keszthelyről; az utazási-közlekedési lehetőségek, a helyi nevezetességek és számos érdekesség található benne.

„Szerepelnek benne a Balaton-parti és a belvárosi szállodák, a különböző éttermek kínálatai, illetve mivel akkor az utazó és most is a kedves vendégek a balatoni fürdőt is igénybe vették, ezért úgy gondoltam, hogy a balatoni fürdőszabályzatba is érdemes belenézni, például a nők és a férfiak külön fürdéséről külön szabály szól. Ezeket a kis információkat mind korabeli képeslapokkal illusztráltam” -tette hozzá a szerző. 

A Keszthelyi kalauz időutazók részére című kötet a Helikon Kastélymúzeum kiadásában jelent meg. A szerző ajánlja e könyvecskét minden Helikoni városi séta-rajongónak és mindenkinek, akiket érdekelnek a múltbéli történések.A kalauz kapható a Helikon Kastély és az Amazon Ház boltjaiban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Keszthelyen élő 90. éves Egyed Ernő bácsit a város alpolgármestere köszöntötte.
 
A Művelődési Ház udvarán családok és baráti társaságok egyaránt faragták a tököket.
 
A Festetics-örökség projekt keretén belül mintegy 50 millió forintból valósult meg az attrakció.
 
November 1-ig minden nap várják az érdeklődőket a Városi Piac parkolójában.
 
Szentmisével és emléktábla avatással tisztelegtek a lengyel áldozatok előtt.
 
A Nyitott Pincék Napján hat borász várta az érdeklődőket Balatongyörökön.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár