+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kollektív kiállítás nyílt Gyenesdiáson
2020. szeptember 4. péntek 19:10 - Gyenesdiás
Kollektív kiállítás nyílt Gyenesdiáson
Tegnap este nyílt meg Gyenesdiáson, a Községházán az a kiállítás ahol helyi és környékbeli alkotók munkáiból válogattak. A tematikus,hagyományos őszi tárlat témája ezúttal a hal volt. Festők, festőművészek, keramikosok, népi iparművészek mutatják meg,hogy a Balaton élővilágának egyik meghatározója , a hal milyen gondolatokat váltott ki belőlük.

A Gyenesi Dalárda tagjai balatoni népdalokat énekeltek a kollektív kiállítás megnyitóján,majd a műsort követően Gál Lajos polgármester köszöntötte az alkotókat és Az érdeklődő közönséget. Beszédében kiemelte, hogy a 38 kiállító 50 alkotása is bizonyítja, hogy a helyi és környékbeli emberek nagyon szeretik a Balatont és a balatoni halakat is. Mindenkit saját művészi tevékenységében fogott meg a téma:a  hal.

"Ez egy jó téma mindenhez. Egy festményhez, egy ülő alkotáshoz és sok-sok olyan jellegű dologhoz, ami közösséget teremt. Itt a településen, de a Balaton partján is. És a közösség akkor érik össze, ha itt énekekről van szó, dalokról van szó és olyan alkotásokról ami még nagyobb közösséget szervez össze, és Gyenesdiás büszkén vallja azt, hogy a közösség szervezésben és a Balaton kultúrában próbálunk azért mindig a múltból merítkezni,mert nagyon értékes hagyományai vannak nem csak  a településnek, hanem a Balatonnak is."- mondta Gál Lajos polgármester.

A negyedik alkalommal rendezett tematikus kiállításon azok az alkotók mutatták be munkáikat akik már kiállításaikkal ismertté váltak Gyenesdiáson. A hagyományos  kiállításnak nem csak az a célja,hogy a művészet kedvelők megismerjék az egyéni alkotókat vagy alkotóközösségeket.

"Egy kicsit összejöjjünk, megismerik itt egymást. Elég sokan nem tudták egymásról itt a környékben,hogy ő is fest vagy ő is farag és akkor itt találkoznak. Tehát ez egy közösségépítésnek is jó,mindenki hozza és nagyon érdekes dolgok születnek. Meghirdetünk egy-egy témát,nem is gondolja az ember ,hogy most az idei halasra pl. jött az egyik alkotó:”hát, azt mondja ő azt sem tudta, hogy milyenek a balatoni halak, ez a kiállítás most alkalmat adott neki, hogy utánanézzen, tanulmányozta a halakat, tehát ilyen re is jó egy ilyen kiállítás, hogy ismereteket szereznek az alkotók."- mondta el Hársfalvi Györgyné a kiállítás szervezője.

Az őszi tárlat megnyitóján a nagy számú érdeklődő mellett művészek, művész tanárok is szívesen nézték meg,hogy a Balaton legendájában, népdalokban sokat emlegetett édesvízi halak milyen gondolatokat váltottak ki az alkotóból és hogyan jelentek meg a vásznon, kis tárgyi munkákban.

"Nagyon változatos. Azt látjuk. Különböző módon fogták meg. Még láttam bibliai megfogalmazásban is. A technikák tényleg nagyon változatosak. Az akvarelltől a pasztellig,olajban is nagyon sokféle módszerrel dolgoztak az alkotók. Hát nekem nagyon tetszik. Én úgy látom, hogy több ilyen kollektív kiállítás volt. Ez valami csúcs."- mondta el véleményét Zalaveczki Zita festőművész.

A kiállításon  a fotók , kisplasztikák, kerámiák ,fából készült alkotások mellett ékszerek,kreatív munkák is megmutatják,milyen sokszínű lehet a Balaton élővilága. A tárlat szeptember 30-ig látogatható a Gyenesdisái Községházán.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár