+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szombaton tartották az utolsó nyilvános liturgiát
2020. március 23. hétfő 17:26 - Keszthely
Szombaton tartották az utolsó nyilvános liturgiát
Az utolsó nyilvános liturgiát szombaton este még megtarthatták az atyák. A hétvégén már felvételek készültek a templomokban az istentiszteletekről, szentmisékről. Vasárnaptól a katolikus templomokban csak magánmiséket adhattak a papok.

Ministránsok nélkül, egyedül tartott szentmisét már szombat este is Fodor János atya a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia múlt kedden jelentette be, hogy március 22-től nem tarthatnak nyilvános liturgiát a papok a koronavírus-járvány miatt. Az atyákat azonban arra kérték, hogy továbbra is tartsanak magánmiséket tanúságot téve arról, hogy az oltáriszentség hitüknek a középpontja egy ilyen nehéz időszakban is. A Kármel templomban is megtettek minden szükséges óvintézkedést, ugyanis maguk az intézmények, mint az imádság helyszínei, nyitva maradnak.

„A szenteltvíz tartókból a szenteltvizet kiürítettük, ez továbbra sem használható. Ugyanígy a szentmisék eddig látogathatóak voltak. Mostantól lesznek szentmisék, de csak az atyák fogják ezeket a szentmiséket elvégezni és nem lesznek nyilvánosak. Mi próbálunk abban segíteni a helyieknek, hogy az adott időszakban, amikor korábban voltak szentmisék, akkor tartunk szentmiséket, hogy be tudjanak ebbe csatlakozni, illetve természetes, hogy a betegeket megpróbáljuk ellátni.” - mondta el Fodor János plébános.

János atya elmondta, ha valaki úgy érzi, hogy lelki segítségre, beszélgetésre van szüksége, akár telefonon, akár online, esetleg Skype-on fel tudják venni velük a kapcsolatot. Hozzátette, a kapcsolattartás nagyon fontos a számukra is, így ha valaki eljuttat hozzájuk egy kisebb imát, amit elmondott az embertársakért, szívesen megosztanák a közösségi oldalukon, ezzel is biztosítani a híveket, hogy nincsenek egyedül a nehéz helyzetben sem. János atya szerint a következő időszak az értékeink újra felfedezéséről is szólhat.

„Most mindenkinek megváltozott az élete azzal, hogy a gyerekek otthon tanulnak, sok mindenki otthon dolgozik és hogy mindenki nézve a híradót, lehet hogy sok félelemmel tele van, de ennek ellenére, vagy talán pont éppen ezért az értékeinket újra találjuk meg. A családot, a másikat, azt, akire tekinthetek, aki ott van, merjünk erre időt szánni.” - tette hozzá a plébános.

Egyre több plébánia dönt úgy, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt online fogja közvetíteni a szertartásokat. A közmédia csatornáin is követhetik ezeket az érdeklődők. A Keszthelyi Televízió egyelőre a megszokott időben, csütörtökönként 18 órától sugározza Eklézsia című vallási műsorát, de keresi a lehetőségeket, hogy ezek számát növelje, illetve a felvétel után minél előbb műsorra tűzze őket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó