+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bemutatták a Kapiller Imre emléke előtt tisztelgő könyvet
2020. február 5. szerda 13:28 - Zalaegerszeg
Bemutatták a Kapiller Imre emléke előtt tisztelgő könyvet
A kötet szerkesztői eredetileg a Zala Megyei Levéltár Pauler Gyula-díjas, nyugalmazott levéltárosának 65. születésnapjára szánták a művet, amiben kollégák és pályatársak tanulmányai olvashatók. A kötetet január utolsó napján mutatták be Zalaegerszegen.

Kapiller Imre 2018-ban hunyt el. Több évtizedes szakmai tevékenységét, hiánypótló tudományos munkáját, meghatározó publikációt, előadásait Vadvári Tibor, a megyeszékhely alpolgármestere méltatta. Az emlékkönyv egyik szerkesztője Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

"Imre nekem nagyon jó barátom volt, ezért is vállalkoztam arra, hogy a kötet egyik szerkesztőjeként valamit hozzájáruljak ahhoz, hogy ez a kötet megjelenhessen. Hozzátéve, hogy nem így akartuk és nem így készült, ez egy 65. születésnapra készülő kötet volt, ami sajnálatos módon nem tudott átadásra kerülni. Így Imre nem tudhatta meg, hogy mennyien tisztelik és szeretik,a kik ebben a kötetben szerzőként hozzájárultak, hogy egy ilyen színvonalas munka tudjon megjelenni” - fogalmazott a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Kapiller Imre a többi mellett a zalai kisnemesség történetével és a megye ’56-os eseményeinek feltárásával is foglalkozott. A bemutatón elhangzott, a közvetlen és szerethető egyéniség a középiskolásoktól az egyetemi tanárokig kutatók ezreinek munkáját segítette. A kötetet 27 szerző jegyzi, köztük a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

„Kapiller Imre egy olyan levéltáros egyéniség volt - és itt aláhúznám az egyéniség szót – akit szerintem az egész szakma, az egész levéltáros és történésztársadalom egyöntetűen szeretett. Amikor jöttem be az épületbe most erre a kötetbemutatóra, el is érzékenyültem, mert egy olyan érzésem volt, hogy teljesen természetes lenne, hogy ha kilépne valamelyik ajtón az Imre a megszokott kis drapp köpenyébe a szakállával és melegen megfogná, megszorítaná a kezemet. Hozzátartozik ehhez az intézményhez egy kicsit Kapiller Imre személye” - nyilatkozta Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. 

Az eseményen elhangzott: a kötet Kapiller Imre munkásságához hasonlatosan sokszínű. A gyűjteményben a vele baráti-szakmai kapcsolatban lévő kollégák kutatásai kaptak helyet.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV/ Zalaegerszegi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó