+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A trianoni évforduló alkalmából szerveznek dalostalálkozót
2020. január 22. szerda 11:08 - Keszthely
A trianoni évforduló alkalmából szerveznek dalostalálkozót
A 100 éves trianoni évforduló alkalmából szerveznek Keszthelyen dalostalálkozót. Az ötletgazda Salve Regina Kórus célja, hogy segítsék a magyarság összetartozását. A június 5-én kezdődő két napos programra nem csak kórusokat, hanem népi együtteseket, népi hangszereseket és szólistákat is várnak.

Tíz évvel ezelőtt hívták életre a Keszthelyi Dalünnepet. Az amatőr kórusok fesztiválját tavaly már hetedik alkalommal szervezték meg. A rendezők tapasztalatai szerint a Dalünnep nagyon népszerűvé nőtte ki magát, az elmúlt évben is több mint 60 kórus jelentkezett. A Salve Regina Kórus egyik tagja, Gáspár Attila vetette fel a gondolatot, hogy a Trianoni évforduló alkalmából is lehetne egy hasonló rendezvényt szervezni – mondta C. Tóth Zoltán.

„A célunkat és gondolatunkat hamar túl kellett lépni, mert rá kellett jönnünk, hogy nem csak a kórusok léteznek a Kárpát-medence területén és nem csak a magyar beszédben él ez a nyelv, hanem a magyar népdalkincsben is, ezért gondoltuk, hogy megpróbáljuk megszólítani azokat a népi együtteseket, népi hangszereseket és szólistákat a kórusokon kívül, akik a magyar identitást képviselik a Kárpát-medencében” - fogalmazott a Salve Regina Kórus karnagya. 

C. Tóth Zoltán hozzátette, bíznak benne, hogy felhívásuk eljut a Kárpát-medence minden magyarjához és minél többen el tudnak jönni a határainkon túlról is. A Salve Regina Kórus vendége lesz ez alkalomból Székelyudvarhelyről a Psallite Kamarakórus.

A résztvevők három helyszínen mutatkozhatnak be, a Balatoni Múzeumban, a Festetics kastélyban és Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban. C. Tóth Zoltán elmondta, ezen kívül fáklyás felvonulást is rendeznek a Fő tértől a Balaton partig: „Ahol a terveink szerint egy Trianon dombot szeretnénk kialakítani, ahova az együttesek az általuk hozott földet elhelyezhetik, valamint ennek az alkalmából faültetést is szeretnénk, hogy az együttesek hozzanak a saját környékükről egy-egy jellemző fát és azokat próbálnánk elütetni Keszthelyen.”

A találkozón nem lesz zsűri általi értékelés. A szervezők szerint most az összetartozás, az egymásra figyelés a lényeges, amelyet semmilyen versenyszellemmel nem kívánnak feszélyezni. A találkozó június 5-én és 6-án zajlik. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár