+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 32 lovas vett részt a zalaszántói Puszták Népe Viadalon
2019. szeptember 10. kedd 14:45 - Zalaszántó
32 lovas vett részt a zalaszántói Puszták Népe Viadalon
Idén rekordszámú, 32 lovas vett részt a Puszták Népe Lovas Viadal zalaszántói fordulóján. A hagyományokra épülő rendezvényen a katonai lóidomításhoz szükséges feladatokat kellett végrehajtaniuk állatoknak és lovasaiknak. Kívülállóként ezek könnyűnek tűntek, azonban a szalagoktól, a tűztől és a füsttől mind félnek eleinte a hátasok.

Szlalomban törökfej levágás, kapunyitás és vadelejtés is szerepelt a végrehajtandó teendők között. Ezek mellett a lovakkal szalagok alatt, egy szűk kapuban és a füst felett is át kellett hajtani, amelyek számukra nem tartoznak az egyszerűbb feladatok közé.

Steffanek Attila Szentendréről érkezett Basa nevű lovával. Elmondta, a Puszták Népe Vidal azért tetszett meg neki, mert tartalom is van mögötte, nem csak látvány.

„5-6 éve láttam ezt a játékot és nagyon megtetszett, tehát hogy hagyományőrzők lennénk, katonai hagyományőrzők. És úgy érzem, hogy az egyik fele az nagyon elmegy ebbe a, hogy én most szép vagyok, szép a lovam és akkor csodáljatok. És nincs mögötte tartalom, tehát én inkább a tartalmat szeretném. És aki ezen a pályán végig tud jól menni , tehát a szablyáját tudja használni, lovát tudja irányítani, akkor az már egy szint.”

A versenyre idén rekordszámú, összesen 32 lovas jelentkezett az ország számos pontjáról, illetve Ausztriából. A horvátzsidányi csapat korábban csak nézőként vett részt a viadalon a tapasztalatok alapján döntötte el, hogy a zalai településen szeretnék megmérettetni magukat.

„Tavaly jártunk itt már, vagy jártam itt több tanítványommal megnézni, hogy milyen ez a verseny és hát maga a helyszín és a szervezés is és a szervezők zseniálisak voltak és hát eldöntöttük, hogy igen, akkor most az év folyamán készülni fogunk és már lovakkal és lovasokkal térünk vissza idén, úgyhogy most 14 tanítványom indul 6 lóval.” - mondta el Marton Ágoston

A programot 10 évvel ezelőtt álmodták meg, azóta az ország több pontján rendeznek viadalt, melynek egyik állomása a zalaszántói. A zalai településen 8. alkalommal tudták megvalósítani a rendezvényt.

„A viadalnak a célja, hogy segítsük a hagyományőrző vagy akár a hobbilovasokat abban, hogy a lovaik képzésében a saját maguk által támasztott követelményeknek minél inkább meg tudjanak felelni. A lovak szokták az idegen tárgyakat, szokták a közönséget, a zenét, tehát, hogy megbízható, jó munkalovakat képezzünk magunknak.” - ismertette Bognár László.

A Puszták Népe Lovas Viadal résztvevői jól vették az akadályokat. A rendezvényt várhatóan jövőre is megszervezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó