+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Korongozást tanultak a táborban
2019. július 15. hétfő 19:05 - Keszthely
Korongozást tanultak a táborban
A Goldmark Károly Művelődési Központ nyári táboraira nagy az érdeklődés. De széles a választék is. A szakemberek által vezetett foglalkozásokon számtalan élményt kapnak a gyerekek. Az egy hetes korongozó táborba jártunk,ahol bepillantást nyerhettünk a kis mesterek napi munkájába.

Simon Edit keramikus a tábor vezetője. Segít a gyermekeknek az elektromos korongon,hogy  sikerélmény legyen a munka vége. Az egy hetes korongozó táborban  a korongozás alapjait sajátíthatják el a táborlakók. Először csak forgásszimmetrikus agyagtálkákat készítenek. 

" A technikát megtanulják a gyerekek. Tehát,középre tesszük az agyagot-ebben én segítek nekik- kifúrják az agyagot,kis tálkát tudnak korongozni,felfele is mozgatjuk egy kicsit,amit egy hét alatt nem tud,az a középre tétel. Tehát ezt mindig elmondom,mintha egy hangszeren tanulnának a gyerekek,tehát ez is hosszabb idő mire ezt megtanulja.De cdsinálja a fogásokat és én segítem neki behízni középre."-adott tájékoztatást a keramikus, fazekas népi iparművész.

Reggel kilenc órától korongoznak a tábor résztvevői. Az első napokban már alaposan megtanulták a munkafolyamatot. A nyolc éves Ádám nagyon jól érzi magát a műhelyben, szinte szakavatottként sorolja hogyan kell korongozni.

"Úgy kezdődik a munkafolyamat,hogy először gyúrunk agyagból kis golyót ott az asztalnál,utána elindítjuk a gépet,odavágjuk rá a gombócot,ide a közepére. Aztán kicsit ilyen zsemle alakúra megcsináljuk a kezünkkel,utána középre kell húzni,hogy az egyik kezünkkel húzzuk magunk felé a másikkal fogjuk a csuklónkat és úgy toljuk."-mondta Ujlaki Ádám.

A tábor lehetősége nem csak a városban élő iskolásoknak adott. Jó választás az itt nyaralóknak is.

"Jól érzem magam itt .Debrecenből jöttem és amikor itt jártunk a Fő téren akkor láttunk egy plakátot és ez megtetszett nekünk ez a tábor és most így itt vagyunk."- mondta debreceni kislány,Kertész Dóra.

A gyerekek az egy hét alatt több apró tárgyat is készítenek a táborban. Naponta 30 kg agyagot használnak fel. A tárgyakat kiszárítják, festik és hazavihetik nyári emlékként.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
 
Nagy tömeg fogadta a lipicai fogattal érkező Mikulást a keszthelyi Fő téren.
 
A 6. sz. választókörzetben szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást kiírni.
 
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
 
Ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt a Georgikon Karon.
 
Nagyon jó borokra lehet számítani az idén. Szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó