+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közösségi múzeum elismerés a Balatoni Múzeumnak
2019. június 5. szerda 14:37 - Keszthely
Közösségi múzeum elismerés a Balatoni Múzeumnak
Azt a 15 hazai muzeális intézményt illették a Közösségi múzeum címmel, melyek a közösségeikkel aktív kapcsolatot, aktív együttműködést tartanak fenn. A díjat május 19-én a Múzeumok Majálisán, a Nemzeti Múzeumban vehették át az intézmények.

A régióban elsőként, 2013-ban indította el önkéntes programját a Balatoni Múzeum. Az önkéntesek azóta is teremőrként, tárlatvezetőként, animátorként is segítik a múzeumot. 

Nem csak a múzeum falai között, hanem a terepen is számít az önkéntesekre az intézmény. A közösségi régészeti program keretében a vállusi pálos kolostor 2018-as feltárásánál 15 önkéntes vett részt.

A 2010-ben alakult MŰSZAK alkotócsoporttal is szoros együttműködést folytat a múzeum. Az évi rendszeres cserszegtomaji alkotótábor témáját a művészek közösen határozzák meg az intézménnyel, mely segítséget és kiállítási lehetőséget is ad a művészeknek.

A Balatoni Múzeum ezen tevékenységeit ismerték el a Közösségi múzeum díj legmagasabb fokozatával a Múzeumok Majálisán. Havasi Bálint igazgató azt mondja, a múzeumot egy közösség, egy egyesület alapította 1898-ban. Közösségi munkáikkal így nem tesznek mást, mint visszanyúlnak gyökereikhez.

„Hiszen a múzeumok – mint ahogy nagyon sokszor elmondtam – a társadalom fejlődésének szolgálatában állnak, a társadalom számára, a közösség számára nyitottak, a közösségért vannak, a közösséggel együtt a közösségért dolgoznak. Számunkra is nagyon fontos, hogy a helyi közösségek fontosnak érezzék a kultúrájukat, fontosnak érezzék azt, hogy megismerjék a múltukat, megóvják azokat és továbbörökítsék a jövő generációi számára” - nyilatkozta a múzeumigazgató. 

A közösségi múzeum elismerés azt jelzi a keszthelyi intézménynek, hogy jó úton járnak. Továbbra is szeretnének minél több közösségi programot és projektet szervezni. Céljuk, hogy a helyi közösségek minél inkább magukénak érezzék a Balatoni Múzeumot, a Balaton-kultuszt, a helyi kultúrát és természeti értékeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó