+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felgyúlt a helikoni láng
2018. április 19. csütörtök 16:10 - Keszthely
Felgyúlt a helikoni láng
“Ilyenkor megtelik élettel a város. Rengeteg fiatallal találkozunk városszerte. Mi keszthelyiek elmondhatjuk magunkról, hogy igazán vendégszeretőek vagyunk.” Ma délelőtt ünnepi külsőségek között nyitották meg az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen. A szombatig tartó kulturális rendezvényre több, mint háromezer diák érkezett a városba. Az itt töltött napok során művészeti, irodalmi tudásukat csillogtatják meg tizennyolc kategóriában, tíz helyszínen.

A Helikon Kastélymúzeumnál kezdődött meg az idei Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség. 1817-ben Festetics György alapította és szervezte meg első alkalommal az akkori zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, majd a rendezvényt szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség alapítvány elnöke, Regényiné Király Éva köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az alapító szobránál helyezett el koszorút leszármazottja, Festetics György herceg, valamint a város vezetői és a rendezvény szervezői.

A résztvevők ezt követően a Helikoni Emlékműhöz indultak. Út közben a város Fő terén megkoszorúzták Festetics György ülőszobrát is.

A Helikon parkban rövid ünnepség keretében nyitották meg a 2018-as helikoni ünnepségeket. A szervezők két évente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre. Elsőként Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Szavait követően Festetics György szólt a megjelent diákokhoz, majd a helikoni láng meggyújtásával ünnepélyesen is kezdetét vette a Helikon. A herceg úgy fogalmazott: nagy öröm számára látni, hogy ennyi év után is fontos az utókornak ez a rendezvény és külön gratulált a szervezőknek.

Az ünnepség a Helikon költőnőjének tartott Dukai Takács Judit emléktáblájának a megkoszorúzásával ért véget. A három napos kulturális seregszemlén háromezer-háromszáz diák vesz részt. Tizennyolc művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó