+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felgyúlt a helikoni láng
2018. április 19. csütörtök 16:10 - Keszthely
Felgyúlt a helikoni láng
“Ilyenkor megtelik élettel a város. Rengeteg fiatallal találkozunk városszerte. Mi keszthelyiek elmondhatjuk magunkról, hogy igazán vendégszeretőek vagyunk.” Ma délelőtt ünnepi külsőségek között nyitották meg az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen. A szombatig tartó kulturális rendezvényre több, mint háromezer diák érkezett a városba. Az itt töltött napok során művészeti, irodalmi tudásukat csillogtatják meg tizennyolc kategóriában, tíz helyszínen.

A Helikon Kastélymúzeumnál kezdődött meg az idei Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség. 1817-ben Festetics György alapította és szervezte meg első alkalommal az akkori zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, majd a rendezvényt szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség alapítvány elnöke, Regényiné Király Éva köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az alapító szobránál helyezett el koszorút leszármazottja, Festetics György herceg, valamint a város vezetői és a rendezvény szervezői.

A résztvevők ezt követően a Helikoni Emlékműhöz indultak. Út közben a város Fő terén megkoszorúzták Festetics György ülőszobrát is.

A Helikon parkban rövid ünnepség keretében nyitották meg a 2018-as helikoni ünnepségeket. A szervezők két évente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre. Elsőként Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Szavait követően Festetics György szólt a megjelent diákokhoz, majd a helikoni láng meggyújtásával ünnepélyesen is kezdetét vette a Helikon. A herceg úgy fogalmazott: nagy öröm számára látni, hogy ennyi év után is fontos az utókornak ez a rendezvény és külön gratulált a szervezőknek.

Az ünnepség a Helikon költőnőjének tartott Dukai Takács Judit emléktáblájának a megkoszorúzásával ért véget. A három napos kulturális seregszemlén háromezer-háromszáz diák vesz részt. Tizennyolc művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár