+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felgyúlt a helikoni láng
2018. április 19. csütörtök 16:10 - Keszthely
Felgyúlt a helikoni láng
“Ilyenkor megtelik élettel a város. Rengeteg fiatallal találkozunk városszerte. Mi keszthelyiek elmondhatjuk magunkról, hogy igazán vendégszeretőek vagyunk.” Ma délelőtt ünnepi külsőségek között nyitották meg az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen. A szombatig tartó kulturális rendezvényre több, mint háromezer diák érkezett a városba. Az itt töltött napok során művészeti, irodalmi tudásukat csillogtatják meg tizennyolc kategóriában, tíz helyszínen.

A Helikon Kastélymúzeumnál kezdődött meg az idei Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség. 1817-ben Festetics György alapította és szervezte meg első alkalommal az akkori zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, majd a rendezvényt szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepség alapítvány elnöke, Regényiné Király Éva köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az alapító szobránál helyezett el koszorút leszármazottja, Festetics György herceg, valamint a város vezetői és a rendezvény szervezői.

A résztvevők ezt követően a Helikoni Emlékműhöz indultak. Út közben a város Fő terén megkoszorúzták Festetics György ülőszobrát is.

A Helikon parkban rövid ünnepség keretében nyitották meg a 2018-as helikoni ünnepségeket. A szervezők két évente a Dunántúl valamennyi középiskoláját meghívják a nagyszabású eseményre. Elsőként Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Szavait követően Festetics György szólt a megjelent diákokhoz, majd a helikoni láng meggyújtásával ünnepélyesen is kezdetét vette a Helikon. A herceg úgy fogalmazott: nagy öröm számára látni, hogy ennyi év után is fontos az utókornak ez a rendezvény és külön gratulált a szervezőknek.

Az ünnepség a Helikon költőnőjének tartott Dukai Takács Judit emléktáblájának a megkoszorúzásával ért véget. A három napos kulturális seregszemlén háromezer-háromszáz diák vesz részt. Tizennyolc művészeti kategóriában, szakértő zsűri előtt mérik össze tudásukat. A rendezvény legfőbb célja, hogy szervezett versengés formájában lehetőséget biztosítson a középiskolás korosztály számára a különböző művészeti ágakban elért felkészültségük bemutatására. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jubileumi kiállítással ünnepelnek.
 
A Zala Megye Díszpolgára címet ebben az évben Rátóti Zoltán Jászai-díjas színművész kapta meg.
 
8. alkalommal szervezték meg a Burgonyakutatási Központ Burgonyanapját Gyenesdiáson.
 
Termények, kisállatsimogató és a 109 éves gőzgép is várta az érdeklődőket a hétvégén.
 
Az Aranykorúak Társasága 5. alkalommal szervezett szüreti mulatságot Alsópáhokon.
 
A hétvégén hidat és buszmegállókat avatták, valamint átadták a felújított óvoda udvart is.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó