+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiállítás nyílt Gazdáné Olosz Ella hagyatékából
2019. május 8. szerda 15:50 - Keszthely
Kiállítás nyílt Gazdáné Olosz Ella hagyatékából
Hétfőn nyílt meg A szövő nő álma című időszaki kiállítás a Balaton Színházban. A Simándy terem falait díszítő összeállításon a néhai Gazdáné Olosz Ella erdélyi textilművész hagyatékának egy része látogatható. Az eseményen részt vett a művész férje, Gazda József író is, aki legutóbb kiadott könyveit ismertette a közönséggel.

Első pillanattól kezdve lenyűgözte az érdeklődőket a Gazdáné Olosz Ella szőtteseiből összeállított tárlat. A május 26-ig látható kiállításon a textilművész 45 alkotása tekinthető meg. A megnyitón beszédet mondott Dr. Cséby Géza, aki méltatásában megemlékezett a művész életéről, alkotási körülményeiről és arról is, hogy milyen impulzusok érték a szövőnőt. 

„Volt lehetősége, hogy megismerje a keleti féltekének és a nyugati féltekének a textilművészetét és ezt Erdélyben egy szintézisbe hozza. Ennek az eredményét láthatjuk itt. Én úgy gondolom, hogy a színeiben, formájában rendkívül harmonikus alkotásokat láthatunk. És úgy gondolom, hogy ez egy fontos feladata egy művészetnek.” - mondta el az irodalomtörténész.

Az eseményre meghívást kapott a néhai művésznő férje, Gazda József is. Mint elmondta, Olosz Ella hagyatéka több mint 200 szőttesből áll, melyeket soha nem eladásra, hanem ajándékba készített. Ezt a hagyományát továbbra is folytatni kívánják, az alkotásokat, bár akadna rájuk vevő, nem értékesítik. A megnyitón Gazda József három könyvét is bemutatta, melyekben elsősorban az 1900-as évek magyar történelmét írta le.

„Engem érdekel a nemzetsors, a nemzet múltja. Ezek között a kötetek között van regény formájában megírt, de az is úgy mondhatnók , hogy tulajdonképp nem kitalált történet, hanem sorstörténet a nemzet sorsának a története. Hát a fő munka ilyen tekintetben a vezényelt történelem.” - ismertette az író.

Az író hozzátette, fontosnak tartja, hogy megismertesse a történelmet az ifjúsággal. Célja, hogy regényeivel emlékeztesse az általa megélt valósággal az utókort arra, hogy mik történtek az elmúlt évszázadban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézmény diákjai és tanárai műsorral és az emlékek felidézésével ünnepeltek a Balaton Színházban.
 
Több száz diák vett részt a Zala Megyei Kormányhivatal Pályaválasztási kiállításán.
 
Az elmúlt 6 évben közel 50%-os növekedés látható a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. statisztikái szerint.
 
A lakosság, az önkormányzatok és Manninger Jenő sem támogatja a Vonyarcvashegyre tervezett ipari kikötőt.
 
A javulás a két éve működő országos jégkérmentesítő rendszernek köszönhető.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től az ország teljes területén téli üzemmódra váltott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó