+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kiállítás nyílt Gazdáné Olosz Ella hagyatékából
2019. május 8. szerda 15:50 - Keszthely
Kiállítás nyílt Gazdáné Olosz Ella hagyatékából
Hétfőn nyílt meg A szövő nő álma című időszaki kiállítás a Balaton Színházban. A Simándy terem falait díszítő összeállításon a néhai Gazdáné Olosz Ella erdélyi textilművész hagyatékának egy része látogatható. Az eseményen részt vett a művész férje, Gazda József író is, aki legutóbb kiadott könyveit ismertette a közönséggel.

Első pillanattól kezdve lenyűgözte az érdeklődőket a Gazdáné Olosz Ella szőtteseiből összeállított tárlat. A május 26-ig látható kiállításon a textilművész 45 alkotása tekinthető meg. A megnyitón beszédet mondott Dr. Cséby Géza, aki méltatásában megemlékezett a művész életéről, alkotási körülményeiről és arról is, hogy milyen impulzusok érték a szövőnőt. 

„Volt lehetősége, hogy megismerje a keleti féltekének és a nyugati féltekének a textilművészetét és ezt Erdélyben egy szintézisbe hozza. Ennek az eredményét láthatjuk itt. Én úgy gondolom, hogy a színeiben, formájában rendkívül harmonikus alkotásokat láthatunk. És úgy gondolom, hogy ez egy fontos feladata egy művészetnek.” - mondta el az irodalomtörténész.

Az eseményre meghívást kapott a néhai művésznő férje, Gazda József is. Mint elmondta, Olosz Ella hagyatéka több mint 200 szőttesből áll, melyeket soha nem eladásra, hanem ajándékba készített. Ezt a hagyományát továbbra is folytatni kívánják, az alkotásokat, bár akadna rájuk vevő, nem értékesítik. A megnyitón Gazda József három könyvét is bemutatta, melyekben elsősorban az 1900-as évek magyar történelmét írta le.

„Engem érdekel a nemzetsors, a nemzet múltja. Ezek között a kötetek között van regény formájában megírt, de az is úgy mondhatnók , hogy tulajdonképp nem kitalált történet, hanem sorstörténet a nemzet sorsának a története. Hát a fő munka ilyen tekintetben a vezényelt történelem.” - ismertette az író.

Az író hozzátette, fontosnak tartja, hogy megismertesse a történelmet az ifjúsággal. Célja, hogy regényeivel emlékeztesse az általa megélt valósággal az utókort arra, hogy mik történtek az elmúlt évszázadban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó