+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokszínű Balaton
2019. május 6. hétfő 16:34 - Keszthely
Sokszínű Balaton
A Balatont, az erdőt és a városi miliőt is sokszínűen ábrázolja Kelemenné Mészöly Laura. Az 1991-ben elhunyt festőművész szeretett témája volt a Balaton, amelyet sokféleképpen jelenített meg. A Balatoni Múzeumban születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek emlékkiállítást.

Kelemenné Mészöly Laura ezer szállal kötődik a Balatonhoz. Fiatalkorában számos nyarat töltött Gyenesdiáson, így festményein szívesen jelenítette meg a Balaton és a Kis-Balaton világát. Képei a posztimpresszionista festészet példái, az ábrázolt táj szinte életre kel az alkotásokon. Igazi művész volt, gyermekei számára pedig rendszeresen szolgált útravalóval.  

„Nekünk édesanyánk azt mondta, hogy sok minden van, amit pénzért lehet megvenni. Nekünk erre nincsen lehetőségünk, de álmodni meg ingyen van. És hogyha az ember valamit megálmodott, az Úristen megadja neki azt a lépcsőházat, amit be kell járni, és utána elérhet bármit.” - emlékezett fia, Szádeczky-Kardoss Géza.

Az 1991-ben elhunyt festőművész idén lenne 100 éves. Ebből az alkalomból szerveztek emlékkiállítást a Balatoni Múzeumban, ahol életműve fontosabb alkotásait, valamint az 1950-60-as évek után készült, keszthelyi, gyenesdiási, szigligeti tájakat, és a Balaton sokszínű arcát ábrázoló rajzait, festményeit sorakoztatták fel. A megnyitón Kostyál László művészettörténész elmondta, Mészöly Laura festményei kiemelkednek más tájképfestők alkotásai közül.           

„Az ő számára a táj az majdhogynem egy Isten élményt ad. Tehát egy olyan Isten által teremtett, ajándékozott környezetet él át, él meg, ami tulajdonképpen egy spirituális helyszín. Az erdőnek a fái templomok oszlopaivá válnak, a Balatonnak a partja az valahol mintha egy templom szentélye lenne.” - emelte ki a művészettörténész.

Tájképein egyszerre törekszik a látvány, az atmoszféra és a hangulat visszatükrözésére, és mindezt bizonyos emelkedettséggel teszi – tette hozzá a művészettörténész. Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, az intézmény fontos célkitűzésének tartja, hogy a Balatont ábrázoló művészeket összegyűjtse és bemutassa a nagyközönségnek. Kelemenné Mészöly Laura emlékkiállítása július 4-ig látható. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézmény diákjai és tanárai műsorral és az emlékek felidézésével ünnepeltek a Balaton Színházban.
 
Több száz diák vett részt a Zala Megyei Kormányhivatal Pályaválasztási kiállításán.
 
Az elmúlt 6 évben közel 50%-os növekedés látható a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. statisztikái szerint.
 
A lakosság, az önkormányzatok és Manninger Jenő sem támogatja a Vonyarcvashegyre tervezett ipari kikötőt.
 
A javulás a két éve működő országos jégkérmentesítő rendszernek köszönhető.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től az ország teljes területén téli üzemmódra váltott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó