+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tanácskozás az élhető környezetért
2019. május 3. péntek 12:33 - Gyenesdiás
Tanácskozás az élhető környezetért
A Természet Háza adott otthont annak a rendezvénynek ahol a Klímabarát Települések Szövetségének Balaton régióbeli tagjai tanácskoztak. A jövő generáció részére is fenntartható és élhető környezet kialakításáért dolgozó szövetség zalai tapasztalatait is megismerhették a konferencia résztvevői.

A Klímabarát Települések Szövetségébe fővárosi kerületek mellett  városok  és kisebb falvak egyaránt dolgoznak azért,hogy az éghajlat változás okozta problémák  kezelhetővé váljanak . Felelős közösségként munkálkodnak a környezettudatos szemléletváltásért és a települések klímabarát kialakításáért . A környezet és a természet védelméért. A Balaton régióban  az egyik település Gyenesdiás, ahol az  önkormányzat a civil szervezetekkel,intézményekkel  összefogva  húsz éve elindított egy környezetvédelmi programot melynek eredményeként  kapcsolódtak be abba a munkába  amit a Klímabarát Települések Szövetsége képvisel Magyarországon.

"nagyon fontosnak  éreztük,hogy a Balaton mellől, Balaton-parti településként rácsatlakozzunk- Zalaszántó és Gyenesdiás tagja a Balaton térségéből,s talán még egy település innen a Balaton keleti régiójából- ennek a szövetségnek, s fontosnak éreztük azt is,hogy jelentkezzünk arra a feladatra,hogy bizony területként felajánljuk magunkat arra,hogy egyfajta mintaprogramot elkészíteni az eddigi tapasztalatok révén. S természetesen az ökotudatosság jegyében még több intézkedést még több programozást tudjunk módszertanilag is kidolgozni."- mondta Gál Lajos polgármester.

A szövetség  tavaszi projektzáró tanácskozásán a Zala Megyei Önkormányzat 2018-ban elfogadott klímastratégiájáról, annak jelentőségéről is kaptak tájékoztatást  a program koordinátorától a résztvevők.

"Amit el kell mondani,hogy Zala megye viszonylag egy kis megye és inkább elszenvedője a klímaváltozásnak mint okozója . Ezzel együtt is azért több mint egymillió tonna CO2 kibocsátás jellemzi Zala megyét- ez 2015-ös adat – és 2030.ra 11%-os, 2050-re pedig már 43%-os csökkenést terveztek a tervezők. Ez azt jelenti,hogy itt egységesen kell fellépni."- emelte ki tájékoztatójában Musits Róbert a projekt koordinátora.

A klíma stratégia megvalósításában nem csak a megyei önkormányzatnak, hanem a települési  önkormányzatoknak,  cégeknek és a lakosságnak is együtt kell működni –hangzott el a Természet Házában tartott rendezvényen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó