+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jubileumi kórustalálkozó
2019. április 10. szerda 15:43 - Vonyarcvashegy
Jubileumi kórustalálkozó
30. éve rendezték meg a Vonyarcvashegyi Éneklő Ifjúság Kórustalálkozót. Az eseményen 10 énekkar vett részt, akik Zala és Veszprém megyéből érkeztek. Az eseményen jelen volt Balázs Árpád, Erkel-, Magyar Örökség-díjas érdemes művész, Vonyarcvashegy díszpolgára is. Az ő műveiből is hallhatott a közönség.

Szőnyi Erzsébet Postaváró című kánonjával kezdődött a jubileumi kórustalálkozó. A kb. 400 diák közös éneklését követően Erdei Ferenc igazgató nyitotta meg az eseményt. Beszédében elhangzott, a találkozó évről évre népszerűbb, amit mindig a zene öröméért szerveznek meg.

„Nyilván nem kell nekem ecsetelni, hogy ez az iskolai nevelés-oktatásban mennyire fontos maga a zeneoktatás és ezen belül az éneklés, a kórusművek. És az együtténeklés, a szereplés az egymásnak az ünneplése is gyakorlatilag minden évben a mi kórustalálkozónk.”  - ismretette az igazgató.     

A jubileumra való tekintettel elismerést kapott a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola karnagya, Holczerné Szabó Ágnes, aki a 30 év alatt minden kórustalálkozón részt vett tanítványaival. A pedagógus elmondta, szeretik a gyerekek az ehhez hasonló eseményeket, de  egyre nehezebb a fiatalok számára vonzóvá tenni a kórusmunkát.

„Mert hiszen munka. És a szabadidejüket áldozzák rá. És hát ha a gyerek nem érzi át annak az örömét, hogy a színpadon átadhat valamit, akkor bizony én nem sokat tudok érte tenni. És hát a legnagyobb elismerés az, amikor a tapsot, a közönség tapsát megkapják és azért fontos egy ilyen találkozón részt venni.”

A keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskolások megzenésített versekkel, népdalokkal és könnyűzenei darabokkal is készültek. Katona Léna elsős kora óta tagja a kiskórusnak. Számára nagyon kedvesek a kórustalálkozók.

„Szerintem nagyon jó fellépni és felkészíti az embereket a fellépésekre.”

Az eseményen részt vett Balázs Árpád, Erkel-, Magyar Örökség-díjas érdemes művész, Vonyarcvashegy díszpolgára is. A művész alapítója volt a kórustalálkozónak, melyre minden évben meghívást kap.

„Azt kell mondanom, hogy találkozni nagyon jó egyébként is a kórustalálkozók, de itt a zene jegyében minden technikai, sport, számítógépes világban ezt duplán, triplán kell értékelni és tudni. Én ennek nagyon örülök.”

A környékbeli kórusokon kívül a tapolcai általános iskolások is részt vettek az eseményen.  A kórustalálkozót várhatóan jövőre is megrendezik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó