+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A régió művészeti iskoláinak diákjai versenyeztek
2019. március 11. hétfő 14:53 - Gyenesdiás
A régió művészeti iskoláinak diákjai versenyeztek
800 fellépő mutatkozott be szombaton a XV. Gergely-napi Művészeti Fesztiválon. Gyenesdiáson már hagyomány, hogy márciusban a régió művészeti iskoláinak szerveznek versenyt, ahol a diákok néptánc, népzene, vers- és prózamondás, színjátszás és képzőművészet kategóriákban mutathatták meg a tudásukat.

A népdalos gyerekek mérték össze a tudásukat a gyenesdiási Községházán. A fiatalok csoportos és egyéni produkciókban is bemutatkoztak, többen közülük már évek óta visszatérő vendégei a Gergely-napi Művészeti Fesztiválnak. A fellépők között kiemelkedő tehetségek is vannak.            

„Azt mondják, jó hangom van, és szeretem ezt csinálni. Már 3 éves korom óta csinálom, de olyan örömmel tölt el ez a tánc, meg az éneklés is, és sokkal többet szeretnék ezzel foglalkozni.” - mondta Berta Antónia, a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola versenyzője.

A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola idén 15. alkalommal szervezte meg a fesztivált. A versenyre a régió 57 intézményéből érkeztek diákok, hogy bemutassák a tudásukat. A programon kimondottan művészeti iskolák tanulói találkoznak egymással. Az eseményre Somogy, Veszprém, Vas és Zala megye általános iskoláinak tanulói kaptak meghívást. A diákok a népzene és a néptánc mellett többek között vers-és prózamondásban is megmérethették magukat. Kovács Áron Róbert Molnár Ferenc meséjével nevezett.

„Anyával találtuk ki, mert úgy gondoltuk, hogy ez jó lesz most, ameddig indulok még versenyekre. Aztán így akkor jó is volt, meg azért nem is olyan hosszú, nem is olyan rövid, úgyhogy tetszett.” - tájékoztatott a zalaszentbalázsi Petőfi Sándor Általános Iskola versenyzője.

A verseny létrehozói fontosnak tartják, hogy a 21. században is időt szakítsanak a fiatalok a kultúrára. A művészeti képzés célja, hogy a művészetekben való jártassággal bizonyos lelki képességeket is fejlesszen. A fesztiválon nem csak a versenyzők, hanem a zsűritagok többsége is visszatérő vendég, akiknek így széles rálátása van a fiatalok fejlődésére.

„15 éve járok ide zsűrizni drámapedagógusként, és én azt látom, hogy évről évre egyrészt van játékkedv a gyerekekben, tehát nagyon jó az, hogy a drámajáték, színjáték tanszakon is megmutathatják magukat a gyerekek. Nagyon-nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy csoporton belül, egy közösségben léteznek, és ez a közösség feloldja őket, játékkedvet ad nekik, egymásra figyelésre, együttműködésre tanítja a gyerekeket.” - emelte ki Szűcsné Pintér Rozália zsűritag, drámapedagógus. 

A XV. Gergely-napi Művészeti Fesztiválon 800 fellépő 203 produkciót mutatott be. A szervezők elmondása szerint évről évre magasabb a résztvevők száma a rendezvényen.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó