+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Izgalmas foglalkozások a NépmesePontban
2019. január 24. csütörtök 12:49 - Keszthely
Izgalmas foglalkozások a NépmesePontban
Igazi téli foglalkozás-sorozatot állítottak össze gyerekeknek a keszthelyi NépmesePontban "Téli álom" címmel. Minden a meséről, a hideg időben meleget adó kályhákról és a kályhásmesterekről szól. A foglalkozásokon nem csak mesélnek, hanem makettek és mesekönyvek segítségével kiállításon, kézműves órákon ismerkednek a kályhákkal, azok készítésével és a különböző kályhacsempék motívumaival.

Szalay Imre keszthelyi fazekas, kályhaépítő beszélt a kis óvodásoknak a NépmesePont foglalkozásán a kályhákról. Miniatűr darabokat is vitt a kiállításra, hogy a kicsik jobban megértsék, mit is rejt a kályha titka, miért volt nagyon fontos faluhelyen és városban is a kályhásmester munkája. Mert a kályha meleget adott. A kisgyermekeknek mesekönyveket is vitt a népi iparművész, akinek régi szenvedélye a kályhamesék gyűjtése.

"Nem rég gondoltam azt,hogy nem csak a makettekkel meg a műhelyben zajló munkával mutatnám meg ezt,hanem kicsit másképp is. A könyveket nagyon szeretem. Van olyan könyvem amit csak az illusztráció miatt veszek meg.S hát vannak olyan régi mesekönyveim amiben kályha,kemence,kandalló volt." - mondta Szalay Imre.

Az óvodások nem csak megnézték a mesekönyveket, hanem Tóth Adél pedagógus mesélt is az egyik nagyon régi mesekönyvből egy klasszikus mesét. A kicsik csendben figyelték a mindig fázó király történetét, annyira tetszett nekik, hogy meg is jegyezték.

"Volt egy király és egyfolytában fázott és találkozott egy kislánnyal, aki azt mondta, hogy te csúnya király elvetted a tetőnket és nagyon meleg van nálad." - emlékezett vissza Molitor Léna.

Szalay Imre segítségével a kicsik megtanulhatták, milyen anyagból készül az a kandalló, kályha vagy kemence, ami nagyon jó meleget ad. Gyúrták az anyagot a gyerekek, formába tették és szépen lesimítva el is készült a nyers kályhacsempe. A kisgyermekek szinte az egész munkafolyamatot el tudták mondani.

"Először kaptam olyaN anyagot és beleraktam és utána meg összenyomkodtam és kiszedtük és ráraktuk egy deszkára." - modta el Horváth Noel.

A NépmesePontban  gyakoriak a foglalkozások, hétközben csoportokat, hétvégén családokat várnak izgalmas programok.

"Volt egy advanti része. Két három hétig kis karácsonyi kiállítást rendeztünk, ahhoz tartozó mesét dolgoztunk fel a foglalkozásokon ,utána jött a Vízkereszt, akkor a só mesét. Jött a só víz gyurmázás és ehhez kapcsolódó dolgok. Most pedig a farsang következett és ehhez kapcsolódott ez a kis kályha kiállítás." - adott tájékoztatást Tóth Adél pedagógus.

Legközelebb január 25-én délután négy órakor a Meseműhelyben találkozhatnak gyűjteménnyel a gyerekek. Akkor az általános iskolások a játékos történetmondást is kipróbálhatják.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár