+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az építkezés éve lesz 2019
2019. január 15. kedd 17:52 - Keszthely
Az építkezés éve lesz 2019
Farsangi, csillagászati és első világháborús tárlatokkal is várják idén az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban. Az intézmény célja továbbra is a minél szélesebb ismeretek átadása, így ebben az évben is 8-9 időszaki kiállítást szerveznek. 2019-ben több változás is megvalósul az intézménynél, interaktív kiállítási egységgel és látványraktárral is bővül a kínálat.

„Báli ruhának a darabjait, mert ugye nem nagyon van teljes báli ruhánk, bár szerintem fog találni, ha nagyon akar. Cipőket, legyezőket, meghívókat, táncrendeket.”

Az idei év első kiállításának darabjait sorolja Gyanó Szilvia néprajzkutató. A Balatoni Múzeumban február 2-án nyílik a Farsang, az ördög ünnepe című tárlat, mely az ünnepkör  környékbeli hagyományait ismerteti a közönséggel.

„Bemutatjuk például a maskarázást, a vénlánycsúfolást, az asszonyfarsangot, beöltöztetünk néhány bábot, lesznek vitrinjeink is, de elsősorban fotók és szöveges táblák segítségével fogjuk bemutatni.”

A kulturális intézmény a korábban is megszokott 8-9 időszaki kiállítással készül a 2019-es évre. Visszatérő tárlatok is szerepelnek a kínálatban, mint a Kerámia és Goblein Biennálé, de folytatódik a MŰSZAK-sorozat is, mely az egyesület nyári táborában készült festményeit mutatja be. Ezeken kívül Keszthelyre érkezik a nyáron egy csillagászati összeállítás a szombathelyi Savaria Múzeumból, valamint egy gyermekrajzokból álló tárlat is látható lesz az év folyamán, mely az első világháború eseményeit mutatja be. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója elmondta, az intézmény falain kívül is lesznek munkák ebben az évben is. A szakemberek többek között az építési területeken lévő megelőző régészeti ásatásokat végzik, de a korábbi esztendőkben már megkezdett vállusi pálos monostor feltárása és a német régészekkel közös fenékpusztai projektek is folytatódnak. A tervek szerint újabb történelmi leleteket keresnek Örvényeshegyen, ahol ismételten egy pálos monostor maradványait vizsgálják meg a szakértők.

„Ez az év tele lesz építkezésekkel. Egyrészt, most kaptuk a hírt, hogy a Festetics-örökség pályázatokhoz kapcsolódóan Keszthely város jóvoltából a Balatoni Múzeum konzorciumi partner egy új kiállítási, interaktív kiállítási egységgel. Másrészt a tavalyi évben elnyert látványraktárra vonatkozó pályázatunk az idén kerül megvalósításra, úgyhogy a Balatoni Múzeumnak az északi udvara lefedésre kerül.” - mondta el a szakember.

Az igazgató hozzátette, idén is sok gyermekprogrammal készülnek a kisebbeknek. 2019 során is több múzeumpedagógia foglalkozást valósítanak meg és a megszokott nyári táborokba is várják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó