+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Küzdelem az ünnepi lakomák után
2019. január 7. hétfő 12:16 - Keszthely
Küzdelem az ünnepi lakomák után
Bár már napokkal vagyunk az ünnepek után, mégis sokan szenvednek a túlevéstől. December végétől január elejéig sokkal több a családi lakoma. Az ünnepek nem a diétáról szól. Hogy a nagy lakomák után a szervezetet egyensúlyba hozzuk érdemes dietetikus tanácsát is kikérni. A Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodáját is naponta keresik fel tanácsért az emberek.

A táplálékpiramison magyarázta el az egészséges táplálkozást Soós Eszter dietetikus az Egészségfejlesztési Irodába betérőknek ünnepek után. A szakember azt mondja, hogy a zöldségek, gyümölcsök és gabonaféléket mellett a hüvelyesekből is többet kellene ennünk, mert nem csak táplálékforrásban hanem rostokban is gazdag ételek csak azt követően a fehérjéket és a húsokat. Az év minden napján kellene figyelnünk az étkezésre. De különösen az ünnepek okoznak az embereknél túlevést.  A karácsonyi menühöz sütemények és beigli is az asztalra kerül. Válogatás nélkül mindent megkóstolunk, nem számolva a következményekkel. S ha már lényegesen többet ettünk  érdemes megkérdezni egy dietetikust, hogyan tudunk segíteni a plusz kilókon és a rossz közérzeten.

"Meg kell kímélni az emésztőrendszerünket, amit megterheltünk. Ugyanúgy mint bármi mással. Ha egy kicsit túl dolgoztattuk akkor pihentetni kell. Nem is az a baj amiket eszünk, Karácsonykor és az ünnepekkor, hiszen ezek természetes ételek, otthon készítjük őket, hagyományos ételek. Csupán a mennyiséggel van probléma ill. nagyon sok kombinációt használunk. Eszünk zsíros, eszünk cukros, fűszeres, fehérjében dús ételeket, növényi ételeket, állati ételeket és ezekből nagy adagot. Semmivel sem lenne probléma ha egy kicsit kisebb mennyiségben ill. különválasztva fogyasztanánk."-hangsúlyozta a dietetikus.

Több ember január első napjaiban állapotfelmérést iktatott be  az Egészségfejlesztési Irodába. Fontosnak tartják az egészséges életmód követését. Így van a kérdéssal Fellner Tamásné is, de az ünnepi menüsornak ő sem tudott ellenállni.

"Karácsonykor túlevés volt és kevesebb mozgás. Finomakat főztem és kóstolgattam, ettem is. Süteményekből ilyenkor az ember nem nagyon ismer határt, ott vannak a szaloncukrok. Aztán a hús mellé nem mindig saláta volt hanem köret. Úgy éreztem, hogy a cipőmet nem olyan könnyen húzom fel, azért jöttem egy állapotfelmérésre, sajnos bebizonyosodott, hogy túlevés volt kevesebb mozgással. Igazából más gondot nem érzek."-mondta Fellnerné.

 Fontos, hogy ne próbáljuk minden hibánkat koplalással kompenzálni. A plusz kilók leküzdéséhez nem szabad drasztikus fogyókúrába kezdeni a szakemberek szerint. Újra be kell iktatni a mindennapokba a mozgást és az étkezésnél a mennyiségre és a minőségre egyaránt figyelnie kell.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó