+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Péter, Pál előtt arathatják a búzát
2018. június 21. csütörtök 16:46 - Keszthely
Péter, Pál előtt arathatják a búzát
Átlagos, vagy annál valamivel jobb búzatermés várható a keszthelyi földeken. A Georgikon Tanüzemnél úgy látják, hogy két hét múlva indulhatnak útnak a kombájnok. A jó termés mellé magas felvásárlási árak társulnak. A pozitív hatás oka, hogy Oroszország idén kevesebb búzát visz a külpiacra, illetve hogy Romániában és Bulgáriában is kevesebb lesz a termés.

A Georgikon 450 hektár szántóföldjéből, közel 200 hektáron állnak kalászos növények, közülük is a legnagyobb mennyiségben őszi búzát vetettek.Március 12-én még hó esett Keszthelyen, a kései tavasz miatt a talajelőkészítés és a vetés is csúszott. A munkálatok jó ütemezésével és a későbbi kedvező időjárás végett azonban már Péter, Pál napja előtt megkezdődhet az aratás.

„Még egy jó két hét kell az aratásig. De szépek egyébként a szemek. Minél acélosabb a színe, minél barnább, annál jobb a minősége, tehát a sárga szemek sosem jók. Nyilván ez most fél érésben van, tehát ez még azért igazán nem megállapítható, de minél acélosabb, annál jobb a minősége” - mondta a Georgikon Tanüzem vezetője a kalászokat vizsgálva. 

Zsittnyán Tamás hozzátette, hogy kifejezetten jó felvásárlási árak mutatkoznak. A takarmánybúzának jelenleg 45-46 forint/kilogramm a felvásárlási ára. Ez az előző évinél mintegy 10 százalékkal magasabb ár. Zsittnyán Tamás átlagos, vagy a feletti búzatermést vár. Úgy látja, hogy a tavalyi aszályos évet biztosan meghaladják.

„Még ilyenkor nehéz a termésátlagokról érdemben beszélni, mert nagyon sok minden ezeken az esőkön múlik, hogy milyen hektoliter súlyt kapunk, akár egy repcénél, vagy éppen egy őszi búzánál. De azt mondom, hogy az elmúlt esztendőkbe, ahol 7-8 tonna környéki búzákat sikerült betakarítanunk, ezt biztos, hogy el fogjuk érni. A repcéken nagyon jó termés várható, a környékbe is, a sajátunkon, illetve amiket én megnéztem repcéket, nagyon jó termés várható” - nyilatkozta a tanüzem vezetője. 

Az őszi árpa betakarítása lassan a vége felé jár a környező földeken. A repcét várhatóan a hétvégén kezdik aratni a Georgikon földjein. Az őszi búzát a tritikálé és a rozs követi. Gyakorlatilag július végéig folyamatosan kinn lesznek a kombájnok a földeken.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Számos rangos sikert értek el a mindössze négy éve működő Emotion Táncstúdió versenyzői.
 
Az intézmény a kamara kezdeményezéséhez csatlakozik és segíti a pályaválasztás előtt álló diákokat!
 
15 zsákfalut kell végig járniuk két nap alatt. Zala megyén kívül Tolnába is el kell jutniuk.
 
Szakmai napot rendeztek a A digitális környezet a köznevelésben elnevezésű pilot projekt résztvevőinek.
 
Az ország egyes részein kevés lesz a gyümölcstermés.
 
A jelenlegi időjárás nem kedvez a szőlőnek. A növény fejlődése miatt jóval több napsütésre volna szükség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó