+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A versben találják meg önmagukat
2016. április 6. szerda 16:04 - Keszthely
A versben találják meg önmagukat
Immár 26. alkalommal rendezték meg a József Attila Szavalóversenyt. A keszthelyi területi fordulónak a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. A helyi fiatalok mellett Zalaszentgrótról és még Sümegcsehiről is érkeztek szavalók. A legjobbak nem sokat pihenhetnek, e hét szombaton bizonyíthatnak a megyei versenyen, melyet Lendván rendeznek.

József Attila Csodaszarvas, illetve Áldalak búval, vigalommal című verse volt a kötelezően szavalandó mű az idei versenyen. Két kategóriában: 5-6., illetve a 7-8 osztályosok álltak a zsűri elé.

"A felkészítő tanáraimmal szoktam gyakorolni és mondták, hogy vannak belül ezek az érzések és ezeket én ki tudom adni és át tudom élni ezeket az élményeket és nagyon sok jó verset is hallok.” - mondja Bogdán Renátó, a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulója, aki második alkalommal jött el erre a versenyre. 

A kötelezően szavalandó József Attila versek mellett mindenkinek egy-egy szabadon választott költeménnyel is kellett készülnie. Petőfi Sándortól kezdve, Ady Endrén át Romhányi Józsefig, a magyar irodalom széles palettája hangzott el a versenyen. A zsűri elnöke Cséby Géza. A keszthelyi irodalomtörténész már a kezdetek óta bírálja és értékeli a szavalatokat. Véleménye és zsűritársai szerint is a szervező megyei könyvtár által megadott kötelező versek nem feltétlenül passzoltak ehhez a korosztályhoz, de a szabadon szavalt műveket jól választották meg a diákok és felkészítőik.

„Elsősorban arról van szó, hogy a korosztálynak megfelelő-e, illetve az ő habitusának megfelelő verset választott-e. Én minden versmondóhoz a maximum, mert azt hiszem, legalábbis úgy értékeltem, hogy megfelelő verset sikerült találniuk.” - árulta el a kezdetek óta zsűriző Cséby Géza. 

A József Attila Szavalóversenyt a költő nevét viselő zalaegerszegi városi könyvtár indította el 26 évvel ezelőtt. Zala megye öt településén rendezik a területi versenyeket, a legjobbak pedig a döntőben is elmondhatják verseiket.

„Azok a gyerekek, azok a fiatalok, akik innét továbbjutnak és helyezettek lesznek, azok e héten, április 9-én, szombaton, Lendván fognak megmérettetni, ugyanis ezt a versenyt idővel már a határon átnyúló programra szervezték és ennek nagyon örülünk, a költészet napjához közeli időpontban természetesen.” - mondta el a versenynek helyet adó könyvtár igazgatója, Pappné Beke Judit. 

A keszthelyi területi fordulóról hárman juthattak tovább. A zsűri úgy döntött, hogy az 5-6. osztályosok kategóriájából az első kettő, míg az idősebbek közül az élen végző mehet Lendvára.

5-6. osztályosok:

I. helyezett      Kurusta Sára (Csány-Szendrey Ált. Isk, Székhelyintézmény, Keszthely)

II. helyezett    Szép Gerő (Deák F. Ált. Isk., Gimn és AMI, Zalaszentgrót)

III. helyezett   Dolacsek László (Illyés Gy. Ált. Isk, Hévíz)

7-8. osztályosok:

I. helyezett      Csali Matilda (Kárpáti J. Ált Isk, és AMI, Gyenesdiás)

II. helyezett    Merics Ferenc (Szabó I. Ált. Iskola, Cserszegtomaj)

III. helyezett   Dézsi Réka (Zalabéri Ált. Isk, Zalabér)

Az összesített eredmény alapján a vándorserleget a Deák Ferenc Ált. Isk., Gimn. és AMI, Zalaszentgrót nyerte el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó