+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hévízi tó átfogó tóvédelmi programja
2018. november 29. csütörtök 09:20 - Hévíz
Hévízi tó átfogó tóvédelmi programja
Fiatalítják a faállományt, eltávolítják az invazív fajokat és vízszintszabályozási rekonstrukciót is végeznek a Hévízi-tó Természetvédelmi Területén. Az átfogó program több lépcsőből áll. A beruházás keretében több, mint kilencszázmillió forintot fordítanak a projektre. A már zajló és elkövetkező munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be a tófürdő vezetése. Elhangzott: ahhoz, hogy a tó vízminősége állandó legyen, változatos és ellenálló véderdőre van szükség.

A véderdőben kivágott rönköket szállítja ez a munkagép. Bár első ránézésre pusztításnak tűnik a tó körüli erdő vágása, ám ez nem így van. A konzorciumi keretek között megvalósuló projektben meghatározott lépések előkészítése érdekében ez feltétlenül szükséges. A tanösvény építés és zsiliprekonstrukció mellett erdőrekonstrukcióval kezdték meg a munkát. Az öregebb fák mellé ültetett fiatal csemetékkel egyben az invazív fajok eltüntetését is megoldják. A fák fiatalítása érdekében itt úgynevezett lékeket hoznak létre, összesen hetvenkét darabot. Ezekben a lékekben a tavasz folyamán kezdődik meg a facsemeték ültetése.

Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője hozzátette: "A kivágott lékek területére 15000 csemetét fogunk ültetni. Ezek a csemeték később, 2919-2020-ig lesznek majd gondozva a pályázat keretén belül. A jelenlegi fakitermelés során körülbelül 1200 köbméter fa kerül kitermelésre, és a napelem parkunk területén kerül készletezésre."

A Hévízi-tó vízének a védelme, a véderdő védő funkciójának erősítése, valamint a biodiverzitás elősegítése a fő cél. Annak érdekében, hogy a víz minősége állandó legyen, változatos és ellenálló véderdőre van szükség.

A nagyszabású, 2020-ig tartó projekt részleteiről sajtótájékoztatót tartottak a hévízi tófürdőben. Kvarda Attila, az intézmény főigazgatója elmondta: további cél a tó élőhelyeinek rehabilitációja, vízszint szabályozási rendszerének rekonstrukciója, a Hévíz-Keszthelyi láp gyepterületeinek rekonstrukciója. Már a hat évvel ezelőtt megvalósult tó-monitoring rendszer kialakításakor megkezdődtek a konzultációk arról, hogy egy átfogó tóvédelmi programot hozzanak létre.

Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója elmondta: "Az akkor kialakult koncepció alapján tudtuk 2016-ban benyújtani ezt a pályázatot a társszervezetekkel együtt, és tudtunk egy olyan közösséget megfogalmazni, amely természetesen a mi hatáskörünkön túlmutat, de együtt, összefogással sikerül majd ezt megoldani és végrehajtani. Maga a projekt sem ebben az évben fog befejeződni, hanem 2020-ig tart, tehát 2020-ig a hévízi tavat körülvevő véderdőben mindenféle munkálatokat lehet látni."

A több, mint kilencszázmillió forintba kerülő beruházás projektgazdája a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Ebből háromszázharrmincnyolc millió forint felett rendelkezik a kórház. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó