+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hévízi tó átfogó tóvédelmi programja
2018. november 29. csütörtök 09:20 - Hévíz
Hévízi tó átfogó tóvédelmi programja
Fiatalítják a faállományt, eltávolítják az invazív fajokat és vízszintszabályozási rekonstrukciót is végeznek a Hévízi-tó Természetvédelmi Területén. Az átfogó program több lépcsőből áll. A beruházás keretében több, mint kilencszázmillió forintot fordítanak a projektre. A már zajló és elkövetkező munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be a tófürdő vezetése. Elhangzott: ahhoz, hogy a tó vízminősége állandó legyen, változatos és ellenálló véderdőre van szükség.

A véderdőben kivágott rönköket szállítja ez a munkagép. Bár első ránézésre pusztításnak tűnik a tó körüli erdő vágása, ám ez nem így van. A konzorciumi keretek között megvalósuló projektben meghatározott lépések előkészítése érdekében ez feltétlenül szükséges. A tanösvény építés és zsiliprekonstrukció mellett erdőrekonstrukcióval kezdték meg a munkát. Az öregebb fák mellé ültetett fiatal csemetékkel egyben az invazív fajok eltüntetését is megoldják. A fák fiatalítása érdekében itt úgynevezett lékeket hoznak létre, összesen hetvenkét darabot. Ezekben a lékekben a tavasz folyamán kezdődik meg a facsemeték ültetése.

Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője hozzátette: "A kivágott lékek területére 15000 csemetét fogunk ültetni. Ezek a csemeték később, 2919-2020-ig lesznek majd gondozva a pályázat keretén belül. A jelenlegi fakitermelés során körülbelül 1200 köbméter fa kerül kitermelésre, és a napelem parkunk területén kerül készletezésre."

A Hévízi-tó vízének a védelme, a véderdő védő funkciójának erősítése, valamint a biodiverzitás elősegítése a fő cél. Annak érdekében, hogy a víz minősége állandó legyen, változatos és ellenálló véderdőre van szükség.

A nagyszabású, 2020-ig tartó projekt részleteiről sajtótájékoztatót tartottak a hévízi tófürdőben. Kvarda Attila, az intézmény főigazgatója elmondta: további cél a tó élőhelyeinek rehabilitációja, vízszint szabályozási rendszerének rekonstrukciója, a Hévíz-Keszthelyi láp gyepterületeinek rekonstrukciója. Már a hat évvel ezelőtt megvalósult tó-monitoring rendszer kialakításakor megkezdődtek a konzultációk arról, hogy egy átfogó tóvédelmi programot hozzanak létre.

Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója elmondta: "Az akkor kialakult koncepció alapján tudtuk 2016-ban benyújtani ezt a pályázatot a társszervezetekkel együtt, és tudtunk egy olyan közösséget megfogalmazni, amely természetesen a mi hatáskörünkön túlmutat, de együtt, összefogással sikerül majd ezt megoldani és végrehajtani. Maga a projekt sem ebben az évben fog befejeződni, hanem 2020-ig tart, tehát 2020-ig a hévízi tavat körülvevő véderdőben mindenféle munkálatokat lehet látni."

A több, mint kilencszázmillió forintba kerülő beruházás projektgazdája a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Ebből háromszázharrmincnyolc millió forint felett rendelkezik a kórház. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A májusi csapadékmennyiség elegendő volt a terményeknek, a hideg viszont nem tett jót a növényeknek.
 
Két hét múlva rendezik a Pünkösdi Regattát.
 
Az intézmény egy hónapig használhat egy 3D nyomtatót, ezzel készült a játék.
 
A betegek tájékoztatásának segítésére fejlesztettek új rendszert a kórházban Keszthelyen.
 
A 101 heliogravürből álló tárlatot egészen szeptember 22-ig tekintheti a közönség.
 
A Pannon Egyetem Georgikonos hallgatóinak Sárgulási ünnepségének idén is a kastély parkja adott helyszínt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó