+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tojásírás világában
2016. szeptember 22. csütörtök 16:21 - Cserszegtomaj
A tojásírás világában
A Magyar Kézművességért Alapítvány elismerését vehette át Simon Katalin. A Cserszegtomajon élő tanítónő egy pályázatra küldte be általa írt tojásait. Az alkotó a magyar hagyományos tojásírás mellett mézeskalács díszítésével is foglalkozik.

A fiatal tojásíró otthonában kialakított kis műhelyében mutatja be a hagyományos tojásírás mozzanatait, apró részleteit. A motívumok szépségét, szimmetriáját és a színek kialakítását. Két gyermekes édesanya, tanítónő. Mindig is szeretett rajzolni, a tojásírás is gyermekkorában kezdődött. Nagymamája adta először kezébe az írókát és a tojást. Ma már művészi munkák kerülnek ki kezei közül.

Az emberiség ősi, egyetemes szimbólumát , a termékenységet jelentő tojást mindenütt megfestik a világon. A tojás díszítését is sok helyen végzik amivel megajándékozzák egymást Húsvétkor az emberek. Gyimesi hímes tojásnak, amit Katalin is díszit, egykor mágikus erőt tulajdonítottak. Mára az ünnepi asztalok díszeinek legszebbjei közé tartoznak. A Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatára egy másik  kedvelt mintával díszített munkáit  küldte el az alkotó.

Simon Katalin hat éve foglalkozik aktívan tojásírással. Mellette mézeskalács készítésével, díszítésével is szívesen tölti idejét. A habbá vert tojásfehérjével , cukormázzal gyönyörű mintákkal teszi teljesen láthatóvá a figurákat. Napjainkban sokan megismerik motívumairól munkáit, szívesen ajándékozzák alkalmakra.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó