+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nincs nyelvvizsga, nincs felvételi
2017. február 21. kedd 15:36 - Keszthely
Nincs nyelvvizsga, nincs felvételi
Kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek. A középiskolások szerint kellő szorgalommal és motivációval el lehet érni 4. év végig ezt a fajta nyelvtudást. Az ombudsmani jelentés szerint a középiskolák nem tudják kellően felkészíteni a diákokat. A nyelvvizsga megszerzése érdekében a legtöbb tanuló magántanárhoz vagy nyelviskolába jár.

A 2016-ban kezdett középiskolásokat már érintheti a 2020-ban bevezetésre kerülő kötelező nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. Vincze Dávid, a keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium tanulója szerint megfelelő felkészüléssel és szorgalommal el lehet érni a középfokú nyelvvizsgát, ugyanakkor elmondta, mennyire nehéz dolguk lesz.  „Azt gondolom, hogy ez megnehezíti a továbbtanulás első szakaszát, mert az alaptárgyakon kívül erre is megfelelően fel kell készülni. De a későbbiekben ez az előnyünkre válhat, hogy ezen a vizsgán már túl vagyunk.”- nyilatkozta a tanuló. 

A közgáz tanulói heti 4 órában tanulhatnak német- vagy angol nyelvet, valamint lehetőségük van 11. osztálytól második idegen nyelvet választaniuk, ahol már jelen van az olasz nyelv is. Nagyné Hegyes Erika, nyelvtanár szerint van rossz és jó oldala is az új szabálynak:   „Reméljük, hogy sokkal több jó oldala lesz. Hiszen motiválja a diákokat már középiskolában arra, hogy minél jobban tanulják az idegen nyelvet - mind az angol mind a németet – amelyiket választották. Ez nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy egyre kevesebb diploma maradjon bent az egyetemeken, hiszen évről-évre úgy kapnak államvizsgát a diákok, úgy fejezik be az egyetemet, hogy nem kaphatják meg a diplomájukat, mert nincsen nyelvvizsgájuk.”

A német nyelvtanár hozzátette, a módosítás miatt előfordulhat, hogy kevesebb diák fog felvételizni, mert úgy érzik, hogy nem képesek nyelvvizsgát tenni.

 A február közepén megjelent ombudsmani jelentés szerint a középiskolák nem tudják kellően felkészíteni a diákokat. A nyelviskolák forgalma a szabály bevezetésével megnőhet, de ezt nem lehet előre megjósolni. A keszthelyi Katedra Nyelviskola vezetője elmondta, hogy nagyon sok diák keresi fel őket, mivel jobb felkészítést biztosítanak a nyelvvizsgához, mint a középiskolák. 

„Amivel többet tud nyújtani egy nyelviskola, hogy felnőttképzésbe otthon van, hiszen ezt csináljuk már évek óta. A nyelvvizsgaközpontokkal folyamatos a kapcsolattartás. Minden hírről, újdonságról mi értesülünk első kézből. A tanároknak a többsége vizsgáztató tanár, akik minden évben ugyanúgy az aktualizáló képzésen is részt vesznek. Tehát azt gondolom, hogy ők azok, akik leginkább ismerik a nyelvvizsgának a csínját-bínját.” – mondta el Ivony Zsófia.  

Az MTI szerint az angol nyelvből lebonyolított nyelvvizsgák száma 2010 és 2014 között 23 százalékkal csökkent, az átlagnál 4 százalékponttal kisebb mértékben. Az utóbbi tíz év "nagy vesztese" a német, amivel 2006-ban még 54 ezerszer próbálkoztak, 2016-ben pedig 28 ezerszer.    

Ács Adrienn/Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV                                    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár