+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Negyedik hőhullám
2017. augusztus 3. csütörtök 15:35 - Keszthely
Negyedik hőhullám
Az előrejelzések szerint pénteken lesz a nyár legmelegebb napja. Jelenleg harmadfokú hőségriasztás van érvényben az ország egész területén. Ezen a nyáron ez a negyedik hőhullám. Már a meteorológusok is felteszik a kérdést, hogy mindez beleillik-e az átlaghőmérséklet statisztikájába.

Ez a figyelmeztetés a keszthelyi Városi Strandon hangzott el. Minden nap többször is megismétlik az ismertetőt. Az azóta már harmadfokúra emelt hőségriasztás kapcsán minden lehetséges módon tájékoztatást kell kiadni a várható időjárási szélsőségről, illetve a hőártalmak megelőzésének lehetséges módjairól. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a nagy meleg miatt oda kell figyelni saját magunkra és másokra is.

"Természetesen védekezünk a nagy hőség ellen, keressük most is az árnyékos helyet illetve rengeteget iszunk. Hoztunk nagyon sok gyümölcsöt, azt esszük illetve úgy kezdjük reggel - a gyerekek is tudják -, hogy nem mennek már be egyszerre a vízbe, hanem bekenjük őket naptejjel." - mondta el Grujberné Skrapits Ildikó.

"Lejöttünk a haverokkal a strandra. Hallottuk, hogy hőségriadó van, ezért úgy készültünk, hogy az árnyékba befekszünk, kicsit napozunk, de nem sokat. Iszunk pár hideg sört, vizet. Igazából úgy készültünk, hogy lejövünk minden nap a strandra egy kicsit, de tizenegy és három között ugye tudni illik, hogy nagyon meleg van, meg ugye most hőségriadó van, ezért inkább az árnyékban tartózkodunk." - mondta Kiss István.

A keszthelyi Városi Strand minden nap teltházzal üzemel. Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a vízparton keresnek enyhülést. Az idei negyedik hőhullám nem mondható átlagosnak. Különösen annak tekintetében, hogy a tavalyi nyár is nagyon meleg volt. Anda Angéla egyetemi tanár, a meteorológiai szakma elismert szakértője azt mondja: a hőhullámok időtartama is figyelemre méltó, mert nem csak pár napig tartanak.

"Kedden kaptuk meg az első hőségriasztást - azt mondták, hogy pénteken éjfélig. A meteorológus három napnál tovább nem ad előrejelzést, tehát nehogy valaki abba élje bele magát, hogy pénteken éjfélkor vége lesz ennek a hőhullámnak. Úgy tűnik, hogy a Kárpát-medencébe beleült anticiklon, az szépen beült ide és ha egy anticiklon így fel tud épülni, annak a felváltásához, az eltávozásához valami markáns időjárási esemény kell. Például egy erős széllel jövő légtömeg, az segíthetne rajtunk." - nyilatkozta Anda Angéla, a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi tanára.

Ilyen légtömeg egyelőre nem látható az előrejelzésekben. Úgy tűnik, marad a hőhullám és valószínűleg a riasztást is meg fogják hosszabbítani. Keszthelyen a Balaton közelsége nap közben tompít a hőmérsékleten, éjszaka viszont a tó felmelegedett vize emeli a hőérzetünket. Jelenleg huszonhat fokos a “magyar tenger” hőmérséklete. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó