+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 25 éve a szép magyar beszédért
2021. október 12. kedd 14:18 - Keszthely
25 éve a szép magyar beszédért
Jubilált a Szép Magyar Beszédért Szavalóverseny. Az elmúlt 25 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén 49 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a szavalóversenyre.

Wass Albert, Dsida Jenő, Kányádi Sándor és más határon túli írók, költők versei hangzottak el a Szép Magyar Beszédért Szavalóverseny idei megmérettetésén is. Az 1995-ben indult alapítványi program célja, hogy a határainkon túl élő és élt írók, költők műveit színvonalasan tolmácsolják a tanulók.

Tanára javaslatára választotta Halmási Sándor versét Szécsi Mária Luca. A keszthelyi VSZK tanulója korábban nem ismerte az irodalmárt: „Épp ezért választottam őt, hogy kizökkentsen így a megszokottból. A témája egy elmebeteg gondolatsorai, eléggé csapongó. Megfogott ez az összevisszaság, ami a rímek hiányában kialakul benne.”

Két csoportba osztva, összesen 49 diák állt ki a zsűri elé a jubileumi versenyen. Kezdetben csak a helyi, majd a Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák, majd tíz évvel ezelőtt a középiskolák is bekapcsolódtak. A szép versmondáson kívül cél volt az is, hogy az anyanyelvet tanítók jobban tájékozódjanak a határon túli magyar irodalomról, különös tekintettel a 90-es évekre.A zsűri örömmel tapasztalta, hogy egyre jobban szavalnak a fiatalok. 

„Annál is inkább örülök, mert ez a 25. találkozónk és nagyon sok fiatal vett részt a versmondó versenyen az elmúlt 25 esztendőben és nagyon sokan jöttek most ebben az évben” - nyilatkozta Dr. Cséby Géza kuratóriumi- és zsűrielnök.

A 25 év alatt több mint 1300 diák vett részt a versenyeken, több mint 350 tanuló ért el helyezést és kapott értékes könyvet ajándékba. Idén öt korcsoportban díjazták a szavalókat.

Hársfalvi Ákos -  Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
 
Kovács Kati is fellépett a Vonyarci Búcsún és Falunapon. Sokan voltak kíváncsiak az énekesnőre.
 
Egy éves a ZR Team Keszthelyi Brasil Jiu-Jitsu SE gyermek csapata.
 
Sztárvendég is érkezett a Happy Dixieland Band 10 éves évfordulóján adott koncertre.
 
A kerek évfordulós tagokat köszöntötték, a legidősebb tag betöltötte a 90 évet.
 
A Heidenheim-i iskola tanulói és a vajdások közösen dolgozzák fel a keszthelyi mondakincset.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár