Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Festeticsek kedvenc tortája ihlette a Balaton fagyiját
2017. máj. 12. péntek | Gyenesdiás
A Festeticsek kedvenc tortája ihlette a Balaton fagyiját
Mandula, madártej, csokoládé, és piskóta– ezek az ízek alkotják a 2017-es év Balaton fagyiját. A gyenesdiási Bringatanya a tavalyi különdíj után már a legjobbnak járó címet szerezte meg a Nyitott Balaton programsorozatában szervezett negyedik versenyen. Négy tagú zsűri vizsgálta egyenként a 16 nevezett fagylaltot, melyek közül a legjobb a Festeticsék Mandulás csókja lett. A receptet a grófi család kedvenc tortája ihlette.

 Egy mandulás, madártejes fagylalt az alapja az idei Balaton fagyijának, melyre mandula, csokoládé, és piskótadarabok kerülnek. A hideg nyalánkság megálmodója, Somogyi Renáta. Azt mondja, egy antikváriumban talált könyvben bukkantak rá a Festeticsek kedvenc tortájának a receptjére. Ez ihlete meg a hűs édesség elkészítését.

„Tavaly is részt vettünk ezen a versenyen és plusz pontot jelent, hogyha vagy helyi terméket, illetve ha a Balatonhoz, a térséghez kapcsolódó alapanyagot, illetőleg olyan dolgot használunk fel, ami ide kapcsolódik. ezért jutott eszünkbe, hogy itt van ugye a Festetics kastély, a Festetics család és utána néztünk, hogy van-e esetleg valami olyan desszertjük, vagy kedvelt süteményük. Szerencsénk volt, mondhatjuk azt, mert egy saját tortájuk is van, ami kicsit elfeledett, de reméljük, hogy most visszahoztuk kicsit.” - nyilatkozta Renáta.

Ebben a kötetben bukkantak rá a Festetics torta receptjére

Nagyon népszerű a Balaton fagyija. Május 9-én hirdették ki a győztest. A gyenesdiási fagyizóban azt tapasztalják, hogy a vendégek mintegy fele választja ezt az ízt. Legtöbben céltudatosan, csak emiatt érkeznek. Így volt ezzel Vető Dalma is: „Én keszthelyi vagyok, de Győrből most egyenesen ide vezetett az utunk, hogy jövünk le nagymamához a picivel és hogy megkóstoljuk a fagylaltot.”

A fagyizó több sikert tudhat magáénak. A Balaton fagyija versenyen elért díjak mellett idén egy országos viadal győzteseként képviselhetik hazánkat egy nemzetközi megmérettetésen egy étcsokoládés, passiógyümölcsös kreációval.A legújabb sikerről vándorserleg is tanúskodik. A lebonyolító Balaton Turizmus Szövetség alelnöke szerint egyre több balatoni fagylaltkészítő törekszik az autentikusságra és minőségre. Az előző évekhez viszonyítva a fagylaltok ízvilágában és a tálalási kreativitásban is hihetetlen fejlődés tapasztaltak a bírálók. A megmérettetés annak a Nyitott Balaton programsorozatnak a része, melynek célja, hogy már tavasszal népszerűsítse a Balatont a vendégek körében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
11. alkalommal szervezik meg a megmérettetést.
| 2023. máj. 19. péntek 18:05 | Gyenesdiás
A Balatoni tövises mangós sorbetet a balatonalmádi Amaretto fagyizó fagylaltmestere álmodta meg.
| 2018. ápr. 17. kedd 13:30 | Gyenesdiás
Egy gyenesdiási fagyizó nyerte meg a Gelato Festival magyarországi válogatóját.
| 2017. ápr. 18. kedd 13:38 | Gyenesdiás
Egy étcsokis nyalánkság képviseli hazánkat a bolognai fagylaltkészítő versenyen.
| 2016. máj. 6. péntek 06:41 | Siófok
Egy év után ismét Balatonmáriafürdőre került a vándorkupa, Gyenesdiás és Balatongyörök is díjazott lett.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
KREA TV
06:52
Aktív aranykor
07:00
Híradó
07:15
07:45
Kvantum
08:18
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.