Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Gyümölcsös édesség lett a Balaton fagyija
2023. máj. 19. péntek | Gyenesdiás
Gyümölcsös édesség lett a Balaton fagyija
Jubilál a Balaton fagyija verseny. Az idén 10. alkalommal választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a hideg édességet, ami egy évig birtokolhatja a címet. A megmérettetésre 18 fagylaltozó jelentkezett, a zsűrizés pedig ezúttal szakmai fórumot is teremtett, hiszen egy helyszínen bírálták el az ítészek a fagylaltokat.

Rozé alapú sorbet, céklás málnafagylalt, gesztenyés-meggye édesség és sajtos-tejfölös lángos ízű fagyi is szerepelt a repertoáron. A bírálat első szempontja a vizuális élvezet volt, így a szakemberek először szemügyre vették a pultban elhelyezett édességeket. Ezt követően kóstolhatták meg a kreációkat, amelyeket a készítőik röviden be is mutattak. Az ítészek ezúttal nem járták végig a fagylaltozókat, hanem egy adott helyszínre várták a versenyzőket.

„Szerettünk volna valami különlegeset teremteni ennek a versenynek, egy különleges környezetet és atmoszférát. A versenyzőink is egy olyan jó közösséggé váltak az elmúlt tíz év során, hogy ők is szeretnek együtt lenni, szeretnek beszélgetni egymással, szeretnek tapasztalatot cserélni.” - tájékoztattott Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A megmérettetés mára már a hazai top fagylaltversenyek között szerepel. A fagyizók szívesen próbálják ki magukat és találnak ki izgalmasabbnál izgalmasabb kreációkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gasztroturizmus egyre népszerűbb a Balatonnál, a turisták akár több tíz kilométert is utaznak, hogy kipróbálják a különlegességeket vagy a díjazott étkeket. A Balaton fagyiját is minden évben nagyon sokan keresik, többen csak emiatt utaznak el a nyertes fagyizóhoz.

„Azt gondolom, hogy mégiscsak a Balaton partján vagyunk, és ha lehet ezt mondani, az ember mindig igyekszik hazai terepen a legjobbat teljesíteni. Ez igazából egy hatalmas nagy presztízs nekünk, balatoni településen élőknek, illetőleg vendéglátóegységet üzemeltetőknek, hogy az adott emberé lehet úgymond a legjobbnak járó díj.” - emelte ki Somogyi Renáta fagylaltmester.

A zsűri az idén is szakemberekből és a Balatoni Turizmus Szövetség tagjaiból állt. Nem volt könnyű dolguk az ítészeknek, hiszen 18 kreációt kellett végigkóstolniuk. A bíráknak lehetőségük volt arra is, hogy kérdezzenek a készítőktől, hiszen mindannyian jelen voltak, így végigkövethették a zsűrizés folyamatát.

„Nagyon kreatívak voltak a kollegák, és ezt a kreativitást egy nagyon jó kis ízharmóniában meg tudták alkotni. Úgyhogy nagyon jól működtek a fagylaltok. A nehéz dolga a zsűrinek inkább a kóstolás után következett. Nagyon jó élmény volt végigkóstolni, eldönteni, hogy melyik fagylalt legyen a legjobb, az egy picit nehezebb volt, hosszabb ideig tartott.” - tájékoztattott Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparkamara szakmai elnöke.

Az idén a balatonalmádi Amaretto fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet nevű kreációja nyerte el a Balaton fagyija címet. A zsűri az emléklapok mellett három különdíjat is kiosztott.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2021. jún. 17. csütörtök 17:14 | Balatonföldvár
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
| 2020. jún. 15. hétfő 16:45 | Keszthely
Keszthelyi cukrászda is indult a megmérettetésen Szendrey Júlia ihlette édességgel.
| 2019. máj. 17. péntek 18:30 |
Idén 13 kreáció közül választották ki a gyenesdiási édességet.
| 2019. máj. 6. hétfő 16:31 | Keszthely/Hévíz
A négytagú zsűri 13 helyszínen kóstolta végig a pályázó fagyizók kreációit.
| 2018. máj. 16. szerda 17:48 | Siófok
A Bagaméri Fagylaltozó linzeres sült almás Annabáli csemegéje lett az idei verseny győztese.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
22:45
Kvantum
23:18
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.