Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Sport - Szabadidő / Megújul Pele apó ösvénye
2024. ápr. 19. péntek | Balatongyörök
Megújul Pele apó ösvénye
Kicserélik a táblákat a Pele apó ösvényen. A Balatongyörök és Balatonederics közötti, több szakaszból álló útvonal 38 állomása újul meg. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület kezdeményezéséhez több önkormányzat és szervezet csatlakozott. Széleskörű összefogás eredménye a fejlesztés. Az első táblákat csütörtökön helyezték ki Balatongyörökön.

Masszív akácoszlopra és vízvetővel fedett OSB táblára rögzítik Pele apó ösvényének új információs tábláit, melyek nyelvezete, grafikája kifejezetten a családoknak, gyerekeknek szól. A 19 éve átadott Pele apó ösvénye 38 táblája megérett a felújításra. 

Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke: „A Forrásvíz Természetbarát Egyesület jó pár évvel ezelőtt látta, hogy a Pele apó tanösvény leromlott állapotban van, ezért a Rügyfakadás tavaszünnep rendezvényünknél több éven keresztül célként jelöltük meg a gyűjtést. Most tudtunk eljutni arra a pontra – egyéb összefogással együtt – hogy kihelyezésre, kicserélésre kerülhetnek a táblák.”

Széleskörű összefogás eredménye, hogy kicserélik a régi táblákat. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület a Bakonyerdő Zrt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a két érintett önkormányzat és több vállalkozó felajánlásának az eredménye a fejlesztés. 

Hoffmann Pál, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója: „Örömmel teljesítettük a balatongyöröki önkormányzat kérését és biztosítottunk akác oszlopokat a tanösvény felújításához, hiszen a közjóléti feladatok teljesítése számunkra kiemelt fontosságú. Bár ez a tanösvény nem a mi tulajdonunkban, kezelésünkben van, ennek ellenére szívesen segítettük, hogy megújuljon.”

Pele apó ösvénye Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból áll. A térség erdei élőhelyeinek természeti értékeit mutatja be 8,5 kilométeren. Mindehhez Pele Urat, a nagy pelét hívják segítségül. Balatongyörök polgármestere, Biró Róbert  szerint fontos, hogy a környező erdőkben minél több szabadidős lehetőség legyen. 

„Én azt gondolom, hogy 2014-ben, amikor szintén Gyenesdiással és Vonyarcvasheggyel közösen megkerestük a Bakonyerdőt, hogy a közjóléti fejlesztéseket megpróbáljuk serkenteni, akkor példaértékű fejlesztés indult el a Keszthelyi-hegységben, kilátók újultak mg és itt, a Bélapi pihenő. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre többen érdeklődnek a túrázás és a természet iránt. Ezek a tanösvények nagyon jó lehetőséget biztosítanak a családok számára, hogy a gyerekekkel végig járva ezeket a tanösvényeket megismerjék az itteni élővilágot, az itteni erdőket.”   

A Bakonyerdő Zrt. korszerűsítette a Boroszlán tanösvényt és a Vállusról induló Medvehagyma tanösvényt. A Pele apó ösvényével együtt így a Keszthelyi-hegység mindhárom ilyen attrakciója megújulva várja a kirándulókat, természetjárókat. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2016. jún. 10. péntek 15:53 | Hévíz
Egy pályázatnak köszönhetően védhetik meg az őshonos növényt.
| 2014. máj. 9. péntek 17:27 | Balatongyörök
Pihenőhelyek, kilátók és tanösvények készültek a Bakonyerdő pályázatának köszönhetően.
| 2023. máj. 9. kedd 15:11 | Rezi
A történelmi és természeti értékekre hívta fel a figyelmet a Rezi vártúra.
| 2023. már. 21. kedd 18:17 | Alsópáhok
„Lokátor Túra” néven szerveztek vezetett, csoportos természetjárást Alsópáhok erdős-mezős területén.
| 2023. már. 20. hétfő 16:25 | Vonyarcvashegy-Balatongyörök
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.