Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Sport - Szabadidő / Titokzatos tájon át vezetett a “Lokátor túra” útvonala
2023. már. 21. kedd | Alsópáhok
Titokzatos tájon át vezetett a “Lokátor túra” útvonala
„Lokátor Túra” néven szerveztek vezetett, csoportos természetjárást Alsópáhok erdős-mezős területén. A katonai térinformatikai eszközről elnevezett túrát az Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezte meg. Nem csak a helyi lakosok jelentkeztek a kirándulásra, hanem a környékbeli településekről is jöttek.

A 75-ös út mellett gyülekeztek azok, akik részt vettek a 14 km hosszú gyalogtúrán. A tavaszias, de kissé csípősebb időjárás nem szegte kedvét az előre jelentkezők többségének, így több, mint hatvanan érkeztek meg. Molnár Éva gyakorlott természetjáró: "Gyönyörű helyen lakunk. Sajnos sokan nem használják ki, hogy megnézzék. Én igazából ezen a részen most kezdtem el ezt a részt felderíteni. Régebben inkább a másik oldal, tehát a Keszthelyi-hegység az, amibe sűrűbben jártunk, de ez a rész is nagyon gyönyörű. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy induljon el."

A mindössze tizenhárom esztendős Tordai Zoárd Jonathán egyedül érkezett a túrára. Tavaly óta tagja az Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Így fogalmazott: "Ott mondták, hogy vannak ilyen túrák is, most azóta járok is ilyenekre. Ezek mellett Kék túrázok is. Nekem fontosak ezek a túrák a mozgás miatt; és a közösség miatt is nekem nagyon jók, hogy túrázunk egyet. Közben beszélgetünk, mozgunk és érdekes helyek vannak itt."

Kényelmes lábbeliben, a hátizsákban étellel, itallal indultak útnak az érdeklődők. A szervezők előre gondosan megtervezték az útvonalat, amely az Alsópáhok mellett délnyugatra található területen vezetett át. Egykor a sármelléki szovjet repülőtér lokátorállomása volt itt. Bár már harminc esztendeje lebontották a névadó térinformatikai eszközöket, a térség a mai napig őrzi az elnevezést.

Erre a területre régebben nem lehetett bemenni. A résztvevőknek érdekes volt járni egy ilyen, egykor titkokkal átszőtt térségben. Az egyesület 2020 óta háromszor futott neki a szervezésnek. "De nem adtuk fel, itt vagyunk és újból megszervezzük, mert annyira népszerű ez a téma. Ezzel a témával olyan sok embert meg tudunk mozgatni és mozgásra ösztönözni, hogy muszáj volt még egyszer megszervezni, hogy mindenki láthassa ezt az erdőt, a lokátor erdőt" - mondta el a szervező, Paál Éva túravezető.

A Szentgyörgyvári-hegy elérése után a túracsapat Alsópáhokra tért vissza. Az egyesület őszre egy gombázós túrát tervez megvalósítani.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Balatongyörök
Hét balatongyöröki pincészet kínálta a hétvégén saját, tájjellegű borait a “Tavaszi Becehegyi Bortúra” borkóstoló keretében.
| 2024. már. 18. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Szakmai tanácskozást követően megtekintették Keszthely látnivalóit.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Az erdész szakma iránt érdeklődőket várták a Nagymezőre.
| 2024. jan. 30. kedd 16:52 | Keszthelyi-hegység
A Keszthelyi-hegység kedvelt helyszín a túrázók körében.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
Választás 2024
19:55
Balasport 2023
20:25
Savaria Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.