Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nem szabad gyűlöletben élni
2023. júl. 3. hétfő | Keszthely
Nem szabad gyűlöletben élni
A keszthelyi zsidó hitközség minden év július első vasárnapján emlékezik meg a mártírhalált halt keszthelyiekről. A zsinagógában elhangzott, szükség van arra, hogy a felelősök utódai is szembenézzenek azokkal a történetekkel, amik mérhetetlen szenvedést okoztak. Az eseményen külön megemlékeztek Büchler Sándor rabbiról.

A mártírhalált halt zsidókért szólt az ima a zsinagógában. 122 emléktábla jelzi a templom falán a gyűlölet éveit. A társadalomnak nem szabad gyűlöletben élni – hangsúlyozta a hitközség elnöke.

„A gyűlölet nem ad szabadságot, aki nem gyűlöl, annak könnyebb az élete és könnyebben tud szeretni" - mondta Rejtő Gábor. 

Az eseményen megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Szalai Istvánról és Suchman Tamásról. 

A Menetelés az Életért mozgalom olyan német keresztény fiatalok körében született, akik rájöttek, hogy felmenőik körében a zsidóság elleni terhelő történetek vannak. Simonyi Andrea, hazai koordinátor szerint fel kell tárni a múltat és el kell mondani az igazat. Erre az igazság gyógyító ereje készteti őt is, akinek nagyszülei rövid ideig egy zsidóktól megfosztott házban éltek: „Szükség van arra is, hogy a felelősök utódai is szembe nézzenek és azoknak a szemébe nézve mondják el a felfedezett történeteket, akiknek ez a múlt mérhetetlen szenvedéseket okozott, ezért vagyok ma én is itt.”

1897-től egészen a vészkorszakig volt a keszthelyi hitközség rabbija Büchler Sándor. Rá emlékezett Szarka Lajos történész. A tudós rabbi feldolgozta a magyar zsidóság történetét és számos publikációt jegyzett.  

„A keszthelyiek rajongásig szeretik kiváló papjukat, akinek a népszerűségét a keresztény társadalom is elismeri, hiszen a kommün alatt élete kockáztatásával védelmezte a tanító rendi apácákat. Ekkor a vörös katonák letartóztatták és a városháza előtt egy keresztény tüntetés volt a kiszabadításáért” - mondta az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

A judaikakutató megmenekülhetett volna, a város felajánlotta ezt neki, de sorsközösséget vállalt a keszthelyi járás azon 829 zsidójával, akiket 1944-ben a keszthelyi gettóból Zalaegerszegre, majd onnét Auschwitz-Birkenauba vittek.  A zsinagóga udvarán álló emlékműnél a leszármazottak, a város és politikai pártok képviselői hajtottak főt és helyeztek el köveket.A 829 elhurcoltból, mindössze 64-en élték túl a holokausztot, közülük 30-an jöttek haza Keszthelyre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Könyvkiállítást nyitottak a könyvtárban a hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján.
| 2023. ápr. 18. kedd 18:11 | Keszthely
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja kapcsán látogatták meg a keszthelyi zsinagógát.
| 2022. júl. 4. hétfő 15:05 | Keszthely
Az Auschwiztba elhurcolt 829 keszthelyi zsidóra emlékeztek Keszthelyen.
| 2022. jan. 27. csütörtök 16:25 | Keszthely
A Keszthelyi járásból 829 zsidó vesztette életét a holokauszt idején.
| 2021. júl. 5. hétfő 15:54 | Keszthely
829 haláltáborban és munkaszolgálatban meggyilkolt mártírjára emlékezett a keszthelyi zsidó hitközség.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
22:15
Objektív
22:45
Kvantum
23:18
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.