Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A holokauszt hazai áldozatai előtt tisztelegtek
2024. ápr. 16. kedd | Keszthely
A holokauszt hazai áldozatai előtt tisztelegtek
Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. A hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulójára emlékezik a Fejér György Városi Könyvtár. Az intézményben ma délután nyitottak könyvkiállítást, ahol az érdeklődők megismerhették a keszthelyi zsidóság történetét, az elhurcolásuk körülményeit, és a hazatértek családjainak életét. A tárlatra a könyvtár állományából válogattak köteteket.

Hat tárlóba helyezték el a kiállítás anyagát a könyvkiválasztóban. Az érdeklődők elsőként a keszthelyi zsidóságról szóló kötetekkel ismerkedhetnek meg. Az első tárlóban helyet kapott Rejtő Gábor édesanyjának étkezési jegye is. Emellett az elhurcoltak névsorát, a keszthelyi gettó történetét, és személyes beszámolókat is megismerhetnek mindazok, akik ellátogatnak a könyvtárba.   

„Büchler Sándor főrabbinak mentességet ígértek, tehát azt, hogy neki nem kell elmenni. Ő ezt nem fogadta el, és amikor kísérték a zsidókat le az állomásra, akkor ő ment a menet élén és imádkozott. Elvitték az egész családot az első transzporttal, és amikor a második transzport megérkezett, akkor az unokájuk kiabálta, hogy jobbra menjetek, jobbra menjetek, a rabbitok unokája vagyok, nem ismertek meg?” - mondta Rejtő Gábor, a Keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke.

A keszthelyi járásból 1944-ben 829 zsidót vittek előbb Zalaegerszegre, majd Auschwitz-Birnekauba. Közülük kicsivel több mint hatvanan élték túl a koncentrációs tábort és mindössze harmincan tértek vissza Keszthelyre. Az elmúlt 80 évben számos kötet jelent meg itthon és külföldön, amely a haláltáborok borzalmait tárja az olvasók elé. A szakkönyvek mellett szépirodalmi alkotások, visszaemlékezések is születtek a témában. Ez utóbbiak is helyet kaptak a kiállításon.

„A kiállítást azért nyitjuk meg, mert ma van a 80. évfordulója a magyarországi holokausztnak. Április 16-án, 1944-ben kezdődött meg az első gettósítás Észak-Magyarországon és Északkelet-Magyarországon, még a május 3-i rendelet megjelenése előtt. Tehát egy szomorú apropó miatt lett április 16-a emléknap, és ezért nyitjuk ezt a kiállítást itt a könyvtárban.” - tájékoztatott Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a GKMK Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A holokauszt áldozatairól a Keszthelyi Izraelita Hitközség is megemlékezik. A mártírhalált halt keszthelyiek előtt minden évben július első vasárnapján hajtanak fejet a zsinagógánál.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 3. hétfő 17:44 | Keszthely
A mártírhalált halt keszthelyi zsidókról emlékeztek meg a zsinagógában.
| 2023. ápr. 18. kedd 18:11 | Keszthely
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja kapcsán látogatták meg a keszthelyi zsinagógát.
| 2022. júl. 4. hétfő 15:05 | Keszthely
Az Auschwiztba elhurcolt 829 keszthelyi zsidóra emlékeztek Keszthelyen.
| 2022. jan. 27. csütörtök 16:25 | Keszthely
A Keszthelyi járásból 829 zsidó vesztette életét a holokauszt idején.
| 2021. júl. 5. hétfő 15:54 | Keszthely
829 haláltáborban és munkaszolgálatban meggyilkolt mártírjára emlékezett a keszthelyi zsidó hitközség.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.