Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Fókuszban a családközpontú egészségügyi ellátás
2023. szep. 15. péntek | Keszthely
Fókuszban a családközpontú egészségügyi ellátás
Keszthelyen tartja éves konferenciáját a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A találkozó kiemelt témája a családközpontú ellátás, de a szoptatástámogatás, a védőoltások és a távgyógyítás is napirenden van a pénteken kezdődött háromnapos programon. 400 szakember regisztrált a kongresszusra.

A hazai egészségügyben egyre hangsúlyosabb a családközpontú ellátás. Ez azt jelenti, hogy a szülők, elsősorban az édesanyák részt vesznek a gyermek testi és lelki gyógyításában. A 24 órás jelenlét mellett gyakorlatilag ápolónői kompetenciákkal segítik a kicsik gyógyulását.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának keszthelyi konferenciáján ez volt a kiemelt téma. Napirenden volt a telemedicina is. A koronavírus óta egyre nagyobb hangsúlyt kap a távgyógyítás.

Dr. Gárdos László elnök: „Nyilvánvaló, ahogy a COVID alatt kényszerből elindult, az nem volt tökéletes. Tanuljuk mi gyerekgyógyászok és az egész orvostársadalom, hogy hogy lehet biztonságosan úgy gyógyítani, hogy nem feltétlen van mindig ott a beteg. Mi az, amikor észre kell venni, hogy mindenképp meg kell vizsgálni, mi az, amit nem szabad távgyógyítással és mi az, amit valóban megfelelő kérdezéssel, a szülőnek a megfelelő kompetenciájával és partnerségével, biztonságosan, ugyanúgy mintha ott lenne a gyerek, segíteni lehet.”

Zala első ízben ad otthont az éves konferenciának. Különlegesség, hogy a most 99 éves társaság meghívta azokat a szekciókat, medicinákat, melyek az anyatársaság keretein belül születtek, de később leváltak vagy önállósodtak. Az infektológia, a fertőző betegségek is helyet kaptak a száz tervezett előadás sorában. Kiemelkedő és aktuális kérdés a HPV oltás. Ez az egyetlen olyan vakcina, ahol a szülők döntésétől függ, hogy a gyermekek be lesznek-e oltva. A biztonságos vakcina megmenti a fiatalokat a humán papilloma vírussal összefüggő rosszindulatú daganatoktól.

Dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, védőoltásokkal foglalkozó szakember: „Nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően jó eredmény, hogy a lányoknak több mint 80 százaléka, a fiúknak több mint 70 százaléka az elmúlt szezonban is megkaphatta ezt a védőoltást. Én azonban gyerekorvosként mégis azért a 20-30 százalékért aggódom, aki nem kaphatta meg. Szeretném, hogy azoknak a szülei is elgondolkodnának azon, hogy ez egy egyedülálló lehetőség, mert ebben az életkorban még két oltással lehet ugyanolyan jó eredményt elérni, mint később hárommal.”

A Magyar Gyermekorvosok Társasága idén is átadta hagyományos díjait, elismerve a gyermekgyógyászat kiemelkedő teljesítményeit. A közösség támogatja a pályakezdőket is. A tanácskozás fontos célja a párbeszéd.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
A gyászhírt a Keszthelyi Rendelőintézet közölte közösségi oldalán.
| 2024. ápr. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő és Nagy Bálint az egészségügy szakmai irányítóihoz fordult.
| 2023. dec. 14. csütörtök 17:23 | Keszthely
Az esztendő utolsó soros ülésén arról határoztak, hogy inflációkövető dotációval segítik a praxisokat.
| 2023. okt. 25. szerda 16:17 | Zalaegerszeg, Keszthely
Az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladat ellátását.
| 2022. nov. 8. kedd 18:17 | Keszthely
Két, a Keszthelyi Kórházban dolgozó orvos kapta az idei Szent Kozma - Szent Damján díjat.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
22:48
Göcsej filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.