Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Zászlósbort Zalának! Itt a Hegyke!
2022. szep. 20. kedd | Keszthely
Zászlósbort Zalának! Itt a Hegyke!
Zászlósborral teszi fel újra a zalai borvidéket Magyarország bortérképére a régió borászközössége. A termelők a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel karöltve alkották meg a házasított bort. Az egységes arculatú, szigorú minőségi követelmények szerint készülő nedű együttműködése nyitott. A mostani kilenc borászathoz bármikor lehet csatlakozni.

A zalai borászok közös munkájából született a Hegyke. A házasított bor arra hivatott, hogy visszaemelje a zalai borvidéket hazánk bortérképére. A régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, de a területi tagoltság és a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus campus főigazgató-helyettese: „Az új zászlósbor alapját a Kárpát-medencében őshonos vagy otthonra talált fajták és a magyar, különösen a MATE Georgikon Campusához köthető szőlőnemesítésnek a gyöngyszemei adják. Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse a saját Hegykéjét.”

A Hegyke minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmazhat Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát. Ám a bor gerincét 50 és 70 százalék között tipikus Kárpát-medencei faj alkotja, úgy mint az Olaszrizling, a Hárslevelű vagy a Királyleányka. A borász használhat még a Zala OM termékleírásban szereplő fehér fajtákat.

Tarsoly Róbert borász: „Egy jó ivású, lendületes, de mégis testes és jó utóízt hagyó bort szeretnénk készíteni és ne legyen nagyon tolakodóan illatos se, mint egy új-zélandi sauvignon blanc, vagy egy igazi kirobbanó Cserszegi fűszeres. Legyen szolid, de szép illatokkal.”

A zászlósbort a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete és a zalai borvidék bortermelői szoros együttműködésben alkotják meg. Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető elmondta, hogy az agráregyetemnek ők a nyertesei, hiszen Keszthely, Cserszegtomaj, Badacsony, Budapest és Kecskemét intézetei egyesültek.  

„A Cserszegtomajon nemesített fajtáknak az aromakutatása és a borkészítési technológiai kutatások mind hozzájárulhatnak a későbbiekben ahhoz, hogy a jelenlegi jó minőségű Hegyke zászlósborból esetlegesen még jobbat csináljunk. Hiszen nekünk az a célunk, egyetemi oktatóknak-kutatóknak, hogy a jobbat, minél jobbá tegyük.” - mondta a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője. 

A Hegykét Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki hálózat Zala megyei területi felelőse és Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere is üdvözölte. A bor címkéje is különleges, az arculat egységes, viszont mindig az adott termőterület domborzati lenyomata kerül a palackra.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 12. péntek 19:15 |
Ebben az évben 18 mintát küldtek be a borászok remélve, hogy nekik is lehet saját Hegykéjük.
| 2023. már. 28. kedd 16:54 | Hévíz
A zalai zászlósbor célja, hogy újra visszakerüljön a térképre a Zalai Borvidék.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Hévíz
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
A versengés célja, hogy megválasszák az idei év méltóságait.
| 2024. már. 4. hétfő 19:15 | Cserszegtomaj
Nagy volt az érdeklődés a MATE Georgikon Campus hagyományos szőlőmetszési bemutatóján.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
18:52
Aktív aranykor
19:00
Híradó
19:15
19:45
Kvantum
20:18
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
KREA TV
21:52
Aktív aranykor
22:00
Híradó
22:15
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.