Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Szőlőmetszés a gyakorlatban
2024. már. 4. hétfő | Cserszegtomaj
Szőlőmetszés a gyakorlatban
A szőlőmetszés módozataival ismerkedhettek az érdeklődők a MATE Georgikon Campus szőlészetében. A programot azzal a céllal szervezik meg évről évre, hogy bemutassák a legújabb kutatásokat a gyakorlatban is. Az eseményre az ország számos pontjáról érkeztek szőlősgazdák, hogy tanuljanak a szakemberektől.

A kordonművelésű szőlőn mutatta be a metszés gyakorlatát a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének egyetemi adjunktusa. Dr. Lukácsy György arról beszélt, a metszés az egyik legfontosabb tevékenység a szőlőben, hiszen ezzel lehet szabályozni a termésmennyiséget. Elhangzott, a metszés mikéntje sokat változott az elmúlt időszakban, ugyanis ma már egyre jobban figyelnek a sebzés mértékére és annak nagyságára. A gyakorlati bemutatón lépésről lépésre ismerhették meg az érdeklődők a folyamatot, ez nagy segítség a gazdáknak.

„Alsóőrsön van majdnem egy hektár területünk, nem olyan régen telepítettük újra. Igazából megfelelő tudással akarunk dolgozni a szőlőben, és valószínű az egyetem metszési bemutatója elmagyarázza azokat a titkokat, amit az ember könyvből nem tud megtanulni.” - mondta egy szőlősgazda, Lepsényi István.

Egy szőlőtőke – amennyiben megfelelően metszik az évek során – akár több évtizeden keresztül terem. Ehhez azonban kiemelten fontos a tőke egészségének megőrzése. Ennek első lépése a megfelelő metszés. A termésátlagot azonban az időjárás is befolyásolja, a februári rekordmelegben már életre keltek a rügyek. Ez abban az esetben okoz kiemelkedő problémát, ha a következő hetekben megérkeznek a tavaszi fagyok, ezek ugyanis jelentős károkat tehetnek a növényben.

„A rügyek már most elkezdtek megindulni, a könnyezés megindult az ültetvényekben. A hőösszeg elkezdett akkumulálódni, tehát nagyjából azt lehet mondani, hogy a fakadáshoz szükséges hőmérséklet összegének nagyjából egy harmada már akkumulálódott. Tehát nagyon előre jár a szőlő, tehát hogyha későbbiekben, március végén még egy komoly fagyot kapunk – ennek nem kell nagyon hidegnek lennie, akár -5, -6 foknak – ez elegendő ahhoz, hogy jelentős károkat okozzon a fő rügyeinkben.” - tájékoztatott Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének egyetemi adjunktusa.

A MATE Georgikon Campusán folyamatosan zajlanak a szőlővel kapcsolatos kutatások. Elsősorban a rezisztens fajtákra helyezik a hangsúlyt, de más témákban is vizsgálódnak a szakemberek. Az intézmény vezetésének fontos, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki a szőlősgazdákkal, és megosszák velük a legújabb eredményeket.

„Edukáljuk a szőlészeti-borászati termelőket, hogy megismerjék a legújabb technológiákat, megtudják azt, hogy hogyan kell szakszerűen metszeni, milyen újabb fogások vannak, amiket az egyetemek, kutatóintézetek fedeztek fel a kutatások során. Tehát nagyon fontosnak tartjuk, hogy a termelőkkel is napi szintű kapcsolatot alakítsunk ki.” - emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A Georgikonon ma is aktívan ápolják Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékét. Az eseményen megkoszorúzták a szőlészetben álló szobrát a MATE Budai Campus hallgatóinak részvételével.

Regman Karola - Keszthelyi TV

        

| 2019. már. 7. csütörtök 16:04 | Rezi/Cserszegtomaj
A vesszők levágása mellett a támrendszerek karbantartása is a feladatok közé tartozik.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Rezi/Cserszegtomaj
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
A versengés célja, hogy megválasszák az idei év méltóságait.
| 2023. dec. 11. hétfő 13:07 | Keszthely
A Georgikonon szervezték meg az egyik legnívósabb agrármenedzsment vetélkedő döntőjét
| 2023. nov. 29. szerda 13:00 | Keszthely
A MATE Georgikon Campuson ünnepelték meg a csoportot, melynek aktivitása nem csökken.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
10:45
Kvantum
11:18
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Göcsej filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
Választás 2024
19:55
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.