Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Számos népviseletet mutattak be Zalaváron
2024. ápr. 23. kedd | Zalavár
Számos népviseletet mutattak be Zalaváron
Népviseletbe öltöztek a zalaiak is a népviselet napja alkalmából. Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott az ünnephez, kötelességüknek tartják, hogy megőrizzék az utókornak is a hagyományokat. 10 településről érkeztek a kis-balatoni településéhez.

A Szép Zalában születtem című népdalt énekelték közösen a résztvevők a zalavári templomban. 10 településről, a többi között Balatonmagyaródról, Zalakomárról, Zalamerenyéről, Türjéről vagy Sármellékről is érkeztek, hogy bemutassák népviseletüket. Szilágysági, bugaci, mezőségi vagy sóvidéki ruhák is előkerültek a zalaiak mellett. 

„Az idén az édesanyámmal és a kislányommal a hagyományőrző napra sóvidéki székely, dunántúli, illetve mezőségi népviseletet öltöttünk. A ruhákat Szabó Györgyinek köszönhetjük, aki Hegyhátszentpéteren él, de ugyanúgy Erdélyből származik, mint mi, Marosvásárhelyről. És az ő keze munkája dicséri ezeket a munkákat.” - mondta el Szabó Siklódi Lia.

A Kis-Balatonnál a bő szoknya, valamint a kontyon viselt gyöngyös necc a jellemző.  Ezt a viseletet szinte csak ebben a térségében hordták. A mintázat az, ami településenként eltérő. 

„Alsószoknyákból, egy színes felsőszoknyából, egy kötényből, blúzból, ingből álló viselet. Ami pedig felül van, az egy kasmírkendő, ami egy festett kasmírkendő. És ami leginkább a dísze az pedig a fejünkön lévő gyöngyös necc. Mi itt helyben gyöngyös kontynak hívjuk.” - ismertette Csepregi Mária a Zalavári Hagyományőrző és Kulturális Csoport művészeti vezetője.

Zalaváron harmadik alkalommal csatlakoztak a népviselet napjához. Évről évre egyre többen fogadják el meghívásukat, hogy minél szélesebb repertoárt mutathassanak be hazánk kincseiből. 

„Azért fontos, mert én úgy gondolom, hogy a mai világban a helyi identitásnak, a hagyományoknak, a szokásoknak a megőrzése hihetetlen, hogy milyen fontos számunkra. Ugye az a szokás, amit dédszüleink, nagyszüleink ránk hagytak, tovább kell adnunk az unokáknak, gyermekeinknek és még azoknak a leszármazottaiknak is.” - fogalmazott Lucz József polgármester.

Az ünnepen többen adtak műsort, ennek is a népzene, a néptánc volt a középpontjában. A népviselet napjára rajzpályázatot is hirdettek, az alkotásokat ki is állították a művelődési házban. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2023. ápr. 24. hétfő 15:13 | Zalavár
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2018. júl. 18. szerda 18:40 | Keszthely
Tizennyolc asszony varrt egy hétig népviseletes és játékbabákat az alkotóház táborában.
| 2016. ápr. 27. szerda 16:02 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport is csatlakozott a Magyar Népviselet Napjához.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
KÖZÉRT
23:15
Balasport 2023
23:45
KREA TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.