Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A népviseletet ünnepelték
2024. ápr. 23. kedd | Keszthely
A népviseletet ünnepelték
A népviselet napját ünnepelték a Csány-Szendrey iskolában. Az intézményben a diákok és a tanárok is viseletbe öltöztek, a ruhák mellett népdalokkal és néptánccal is tisztelegtek a magyar folklór előtt. Az iskolában már hagyományos programon az idén a somogyi viselet volt a középpontban.

A Csány-Szendrey iskola diákjai közül többen rendszeresen néptáncolnak vagy énekelnek. Az intézményben fontosnak tartják, hogy a magyar népi kultúrát továbbörökítsék a következő generációnak. Sok gyereknek van saját népviselete, ezeket öltötték fel hétfőn.

„Mi énekeltünk és táncoltunk, és szerintem nagyon jó volt. Remélem, hogy jövőre is lesznek ilyenek.” - mondta a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI egyik tanulója, Tányéros Anni.

2015-ben indult útjára az a kezdeményezés, hogy legyen a népviseletnek is egy napja. Azóta április 24-én egyre többen veszik elő a szekrényből a féltve őrzött ruhákat. A Csány-Szendrey-ben már nem először szerveznek programot, ahol az alsó és felső tagozatos diákok is részt vesznek, hiszen mindannyiuknak fontos a hagyományőrzés.

„Azért, mert ezekkel tudom jól kifejezni magam.” - tette hozzá az iskola másik diákja, Darabos Darinka.

A népviselet napja alkalmából megtelt az iskola aulája. A gyerekek nem csak énekeltek társaiknak, hanem közösen meg is tanultak egy somogyi népdalt. Az intézményben azt vallják, fontos őrizni a hagyományokat, hiszen múlt nélkül nincs jövőnk. Nem csak a pedagógusok, hanem a felső tagozatosok is példát mutatnak a fiatalabb generációnak.

„A fiataloknak átadjuk a kultúrát, meg itt az iskolában ünnepeljük, fenntartsuk.” - mondta el az intézmény tanulója, Dósa Flóra.

A programot az idén is a Tányéros házaspár szervezte, akik több városi rendezvényen is szívesen fellépnek. Molnárné Riskó Erzsébet népviseletes babáit hozta el a gyerekeknek, ezekből nyílt egy minitárlat. Hazánkban nagyon népszerűek a néptáncmozgalmak és a pávakörök, a népviseletek azonban kezdenek eltűnni.

„Hármas célunk van. Egyik, hogy a gyerekek, akik nem ismerik a viseletet, ezen a rendezvényen láthatnak ezer viseletet. A másik, hogy akinek van viselete, vagy otthon cselekvő módon hozzájárult azzal, hogy megkérdezte a papát, a mamát, beszélgessenek a papával, a mamával, a szülőkkel, a keresztszülőkkel, a szomszédokkal. Szereztek valamilyen viseletet, ők ma büszkén hordhatták a viseletüket. A harmadik pedig az, hogy előbb-utóbb talán alkotók is lesznek ebben a témában.” - tájékoztatott Tányéros József, a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI pedagógusa.

A népvislelet napi program közös tánctanulással zárult az iskolában. A diákokhoz vendégségbe érkezett a buzsáki asszonykórus is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

   

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2023. ápr. 24. hétfő 15:13 | Zalavár
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2018. júl. 18. szerda 18:40 | Keszthely
Tizennyolc asszony varrt egy hétig népviseletes és játékbabákat az alkotóház táborában.
| 2016. ápr. 27. szerda 16:02 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport is csatlakozott a Magyar Népviselet Napjához.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
12:00
Képújság
18:00
Hargita TV
18:22
Savaria Filmfesztivál
18:39
18:41
Bagye Juon
19:00
Híradó
19:45
KÖZÉRT
20:15
Balasport 2023
20:45
KREA TV
21:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.