A vendéglátók és a vendégek számára a kamarai védnöki táblák a minőség elismerését jelentik. A minősítést a három Balaton-parti megye iparkamarája tizenöt évvel ezelőtt hozta létre. Eddig a régióban összesen százötvenen birtokolják a címet, ebből harminckilenc zalai, illetve kilenc keszthelyi étterem. A kezdeményezés országszerte egyedülálló.
„Én azt gondolom, hogy ez egy olyan terület, ahol az ember szívesen lát ilyet a bejáratnál, mert az egyfajta bizalmat kölcsönöz. Ha azt látom, hogy szakácsot felveszünk, cukrászt keresünk, felszolgálókat várunk, akkor azt mondom, hogy ki főz itt, vagy ki fogja nekem kihozni – tehát ez nem jó üzenet, de jó üzenet az, ha ilyen elismerések vannak a ház falán és azt gondolom, hogy ezekkel nem szabad fukarkodni, aki valamit jól tesz, az megérdemli” - nyilatkozta Horváth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke.
Ebben az évben a három megyéből kilenc, a zalaiak közül három étteremnek ítélték oda a védnöki táblát. A rendszer sajátossága, hogy szakemberek értékelnek szakembereket. Az üzletek maguk neveznek, de utólag tudják meg, hogy a zsűri mikor pontozott.
Mazzag Ferenc, a Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: „A bírálók másik megyéből, független jó szakemberek jönnek bírálni ezeket a vendéglátó egységeket és aki eléri a bizonyos pontszámot az megkapja ezt a védnöki táblát és kihelyezheti a vendéglőre. ez egy minősítés tulajdonképpen, mert ezt háromévente felülvizsgálják – ugyanúgy külön szakemberek, másik megyéből jönnek és ha nem felel meg a minőség, visszavonják ezt a táblát.”
Az átadón több előadás mellett Buday Péter mesterszakácsot is meghallgatták, aki a minőség és a munkaerőhiány kapcsolatáról beszélt. A program a korábban már kiérdemelt oklevelek megerősítésével zárult.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV