+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Életmentő táblák a Balatonban
2022. augusztus 2. kedd 17:04 - Gyenesdiás
Életmentő táblák a Balatonban
“Mentőöv táblákat” adtak át Gyenesdiáson. A fontos információkat tartalmazó eszközöket a vízbe vezető lépcsőknél helyezik ki. Már nyolcvanöt ilyen tábla segíti a felelősségteljes fürdőzést és a segítség gyors hívását a Balatonon.

Több hasznos információ található ezeken a táblákon. A legfontosabb talán a tetején lévő számsor, ami tulajdonképpen a település irányítószámából, a strand azonosítójából, valamint a lépcső sorszámából áll. Segítségkérés esetén ezek alapján azonnal tudja az operátor, hová küldje a mentőegységet. A fürdőzők is jó ötletnek tartják a kezdeményezést: "Rajta van minden adat, telefonszám, vízmélység. A táblák jelzése, kódszáma alapján lehet a mentőket hívni, segítséget hívni. Illetve minden nap kint vannak ugye a vízimentők, akik a fürdőzőknek a biztonságát védik" - vélekedett Szilágyi László.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke egy sajtótájékoztatón jelképesen adta át a település polgármesterének az egyik “mentőöv táblát”. Az eszköz part felé néző oldalán az említett azonosító számon kívül látható a meder mélysége a távolság függvényében, a viharjelzés értelmezése és egyéb hasznos információk. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: "Minden tábla telepítésekor a GPS koordináta fel van véve. Ezt leadjuk a központunknak, illetve a Balatoni Vízirendészetnek is - és reményeink szerint, rövidebb határidőn belül a 112-höz is eljutnak ezek az adatok. Amikor valaki betelefonál bármelyik segélykérőn, akkor gyakorlatilag be tudja mondani a táblának a számát. Abból egyértelműen tudjuk és látjuk, hogy hol van a bajbajutott."

Ezek az információs táblák már több balatoni strandon nyújtanak segítséget. Összesen nyolcvanötöt helyeztek ki eddig - a közelben például Balatonfenyvesen, vagy éppen Keszthelyen is. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere: "Nagyon fontos a településünk strandjain a balesetmegelőzés és a vízbiztonság. Természetesen ilyen vonatkozásban minden pályázatunkat eköré csoportosítjuk, és az együttműködéseinket is. A Szakszolgálattal való évek óta jó együttműködés hozott már katamaránt erre a strandra, és mindkét standunkra. Természetesen most nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elsők között megkaphattuk ezeket a prevenciós ismeretterjesztő táblákat."

A táblák víz felé néző oldalán is vannak információk: a strand segélykérő kódja ott is látszik, ezen kívül pedig a fürdőzésre vonatkozó jogszabályok legfontosabb paragrafusai olvashatók.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár