+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nagy kihívások előtt áll a mezőgazdaság
2017. október 11. szerda 16:09 - Keszthely
Nagy kihívások előtt áll a mezőgazdaság
A megye növény- és állattenyésztői vettek részt a hagyományos zalai agrárfórumon. A keszthelyi Georgikon Karra a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége várta az ágazat szereplőit. Az agrárium és a vidékfejlesztési program aktualitásai mellett a gazdakörök működése és értékelésük is téma volt a tegnapi eseményen.

Jó évet zárhatnak a zalai gazdák. A megyei adatok szerint a változó időjárás ellenére is sikerült felülmúlni az elmúlt öt év átlagát. Sok más szereplő mellett a sikeres gazdálkodást szolgálják a gazdakörök is. Zala megyében jelenleg hét ilyen társulás működik, melyek taglétszáma folyamatosan bővül. A megye aprófalvas településszerkezete lévén elsősorban szomszédos falvak gazdái alkotják a gazdaköröket.

Süle Katalin, a Zala Megyei gazdakörök Szövetségének elnöke: „Itt a megyében is sokan nem tudják, de nagyon nagy az ingadozás akár csapadék, akár talajminőség tekintetében. Tehát akik közel laknak egymáshoz, akik tudják egymást segíteni, akik hasonló körülmények közt gazdálkodnak, állatot tartanak, növénytermesztésben ugyanazokat a terményeket termesztik. Olyan szakmai kérdések és együttműködések…a legfontosabb az, hogy a kérdések megválaszolásában az összefogás és az egymás segítése mindig a válasz.” 

A fórumon a Miniszterelnökség, az Államkincstár, a Földművelésügyi Minisztérium és a gazdakörök képviselői is pódiumra léptek, érintve az ágazat legfontosabb kérdéseit.

A GDP növekedésnek a mezőgazdaság a tolóereje – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Nagy István leszögezte, az agrárium óriási nemzetgazdasági jelentőséggel bír. A szakpolitikus szerint a fiatalokat a pálya felé kell irányítani és a tudományt kell segítségül hívni, hiszen óriási kihívások várnak az ágazatra – ezt vetíti előre a közös agrárpolitika.

„Azok az elvárásaink, hogy 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükségünk 2050-re, úgy hogy 30 százalékkal kevesebb termőföldünk lesz 40 százalékkal kevesebb vízzel. 70 százalékkal több élelmiszer, 30 százalékkal kevesebb területről, 40 százalékkal kevesebb vízzel. Ugye ez jó kis kihívás az elkövetkező időben. Azaz azt mondhatjuk és itt a félelem, hogy a hagyományos eszközökkel ma nem ismerünk erre megoldást, hogy hogyan tudjuk az igényeket kielégíteni” - mondta el a fórumon a miniszterhelyettes. 

A fórumon továbbá elhangzott, az idei terméseredmények is azt mutatják, hogy kellő szakértelemmel ki lehetett védeni hazánkban az időjárás okozta terméskieséseket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus