+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 7 milliárd forint jutott eddig a térségbe
2022. január 28. péntek 18:18 - Türje
7 milliárd forint jutott eddig a térségbe
Újabb igények érkeznek a településektől, ezért kell meghallgatnunk a falvakban élőket – fogalmazott Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön Türjén. A Magyar falu programmal kapcsolatos fórumra a Zala megye 02-es számú választókerület polgármesterei és civil szervezeteinek képviselői kaptak meghívást. Az eseményen elhangzott, a régióba több mint 7 milliárd forint jutott a vidèk felzárkóztatását szolgàló programból, ez az összeg csak gyarapodni fog. A következő pályázatok beadási határideje februárban jár le.

Számos óvoda, orvosi rendelő vagy bölcsőde épült meg, utak újultak meg és a kultúrházak, temetők is megszépültek a térség több falvában a Magyar falu programnak köszönhetően. Többek között Gyenesdiás, Balatongyörök, Várvölgy, Alsópáhok vagy Karmacs is sikeresen pályázott, több száz millió forintnyi támogatásban részesültek. Sokan tudták beszerezni a falugondnoki járműveket is a kormányzati segítségnek köszönhetően. A Magyar falu program célja az, hogy a támogatásoknak köszönhetően növelni tudják a falvakban élők életszínvonalát és ez által szimpatikusabbá tegyék a fiatalok számára is a kisebb településeket.

A Magyar falu program eddigi eredményeiről Gyopáros Alpár számolt be Türjén csütörtökön délután. A régió a legaprófalvasabb terület, ezért sok falu lehetett sikeres a programon. Fontos, hogy kifejezetten olyan fejlesztési lehetőséget biztosítanak a településeknek, amelyeket maguk a falvak kértek. Azonban újabb és újabb igények érkeznek a fejlesztéseket követően. A fórum célja volt, hogy ezeket vitathassák meg.

"Egyre több gyermek lesz a falvakban. Ami egyre több feladat ró a település vezetésére. Bölcsődét kell építeni, óvodát kell építeni, iskolát kell építeni, játszótereket kell építeni. Ha több a babakocsi, járdákat kell felújítani és így tovább és így tovább. Az élet változik és ennek megfelelően újabb igényeket támasztanak a települések a Magyar falu program felé és ennek igyekszünk helyt adni, de ehhez meg kell hallgatnunk a falvakban élőket és ezért járjuk az országot.”

A kormánybiztos hozzátette, a program sikerét az mutatja, hogy már több mint 1000 település esetén számolhatnak be arról, hogy növekedett a lakosságszám.

"És addig mindenképpen szeretnénk folytatni a Magyar falu programot, amíg a maradék 1500 településen ugyanezt a célt elérjük.”

A fórumon Nagy Bálint, a Zala megye 02-es számú választókerület elnöke elmondta, a hozzá tartozó 100 jogosult településből 98 sikeresen pályázott a Magyar falu program pályázataira. Több mint 7 milliárd forintból gazdálkodhattak a települések vezetői a kormányzati támogatásoknak köszönhetően.

„Ha csak az önkormányzati eddigi elért eredményeket nézzük, az több mint 7 milliárd forint és ezen kívül nyilván még a különböző nyertes civil pályázatok még ezen felül vannak. Úgyhogy azt gondolom, hogy a Magyar falu program az nagyon sikeres tudott lenni mind a települések, mind az adott szervezetek számára. És az a feladat, hogy ezt tudjuk folytatni a jövőben.”

A Magyar falu program indulása óta eltelt kevesebb mint három év alatt eddig 600 milliárd forintnyi támogatást nyújtott országosan a kormány a kistelepüléseknek. Ezt idén további 300 milliárd forinttal fogják növelni. Az új kiírásra februárig kell beadni a pályázatokat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus