+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeresen zárta a 2021-es évet Várvölgy
2022. január 19. szerda 17:08 - Várvölgy
Sikeresen zárta a 2021-es évet Várvölgy
Sikeresen zárta a 2021-es évet Várvölgy. A település tavaly ünnepelte 900 éves évfordulóját, így több programot is ehhez a jubileumhoz kötöttek. Számos pályázaton voltak sikeresek, így több fejlesztés is végbement a községben. Erre az esztendőre már két elnyert Magyar falu programos pályázatuk van, bíznak benne, hogy további támogatásokat is tudnak szerezni 2022-ben is.

Mozgalmas éve volt Várvölgynek 2021-ben. A település korábbi nevét, Zsidet 1121-ben említették először, így 900 éves évfordulójukat ünnepelték egész évben. Ehhez több program és fejlesztés is kapcsolódott. Ilyen volt például a közösségi kemence avatása is. Ebben többször készítettek kenyeret, laskát, pizzát, vagy karácsonykor az óvodások mézeskalácsot is. Ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódott a határkő méltó helyre való emelése is. Itt volt 1944 előtt a két településrész, Alsó- és Felsőzsid között húzódó határvonal. A kő feletti kovácsoltvas kapu egybeforrása is a két rész egyesítését jelképezi.

„Ez egy régi vágy volt mind a képviselőtestületnek már a 2014-es megalakulása óta, mind pedig a helyi időseknek egy régi kérése volt, hogy a földbe süllyedt követ, amiről sokan azt sem tudták, hogy micsoda, emeljük méltó helyre.” - ismertette Barcza Balázs polgármester.

Fejlesztések is valósultak meg a településen 2021-ben. Pályázatból valósulhatott meg a Temető utca aszfaltozása, valamint a településfásítás program keretében 10 királydió és 20 magas kőrisfát tudtak elültetni. Folytatódott a kultúrház felújítása. A második ütemben a belsőtérben sikerült korszerűsíteni a villamoshálózatot és a vizesblokkokat, valamint új álmennyezetet is építettek. Emléktáblákat is helyeztek el az épület falára. Ebben az évben a külső homlokzat és a lépcső felújítására szeretnének forrást nyerni. Barcza Balázs elmondta, 2022-re már két elnyert pályázatuk is van. (

„Az egyik a Kossuth utcai járda folytatása, ami most már így végig fog érni a Kossuth utcán. Valamint Magyar falu programban nyertünk a tavalyi évben az óvodai játszótér, óvodaudvar fejlesztésére támogatást, az is most tavasszal fog megvalósulni. És hát bízunk benne, hogy az idei Magyar falu programban is minél több pályázatot sikerül elnyernünk.”

A pályázatokat már írják, ezeket februárban kell beadni. A tervek között szerepel közterületi kommunális eszközök beszerzése, a hivatalépület korszerűsítése, valamint a temető felújítása is. A megszokott programokat szeretnék ebben az évben is megtartani, ha a járványügyi szabályok is engedik. Várhatóan megrendezik többek között a Vince Pince túrát, a terepakadály futást vagy a hagyományos laskafesztivált. Az 1040 fős település lakossága kismértékben csökkent az elmúlt évben. 15-en hunytak el és 5 baba született. Ebben az évben azonban már 7 kismamáról is tudnak, így bíznak abban, hogy az év végére magasabb lesz a születésszám 2022-ben.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus