+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Utcák, házak, lakosok, emlékek
2021. november 24. szerda 16:13 - Keszthely
Utcák, házak, lakosok, emlékek
Hol volt a „Vasfüggöny söröző”, miért volt két mozi és ki lakott korábban a Tikosban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat majd az olvasó Góth László hamarosan megjelenő kötetében. A keszthelyi születésű nyugalmazott egyetemi tanár tagnap este tartott előadást a Fejér György Városi Könyvtárban. Az Utcák, házak, lakosok és emlékek című irományt várhatóan januárban vehetik kézbe az olvasók. A vetített képes bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

A keszthelyi „Vasfüggöny söröző” történetét is megismerhette a hallgatóság. Góth László elmondta, hogy a mai piac területén, 1986 után az egykori Unterberger utca 11 szám alatt nyílt sörkertet a lakók és a városvezetés sem nézte jó szemmel. Előbb vasrácsot, később pedig harmincöt folyóméter  hosszan, két méter magas, egybefüggő vaslemezelt kerítést állított fel a városvezetés, az üzemeltető erre falépcsőt épített a vendégeknek.

A Gyenesdiásról és Vonyarcvashegyről írt kötetei után határozta el Góth László, hogy gyerekkoráról, keszthelyi emlékeiről is összegyűjti és leírja az ide vonatkozó ismeretanyagot.A könyvet még nem veheti kezébe az olvasó, jelenleg a nyomdára várnak. A kötet a keszthelyi belváros egy részének emlékeit gyűjti össze. A szerző bemutatja a házakat, kik éltek ott, milyen üzletek, boltok működtek, ezek pedig a személyes emlékekkel egészülnek ki.

„Így született meg, hogy azok az utcák, amelyekben gyerekkoromba éltem – 1946-tól ’67-ig – azokat gyűjtöm össze és állítom össze. Így került bele a Hajdu utca, ma Bem utca, így került bele a Kisfaludy utca, a Fejér György utca és az Unterberger utca” - nyilatkozta Góth László, aki a Kisfaludy utca 14-ben született. Rajta kívül még egy egyetemi tanár, Kardos Zoltán látta meg itt a napvilágot, a szomszédban pedig egy leendő docens, Gárdos György született. Érdekesség, hogy mindannyiuk édesapja cipész volt. 1949-ben költöztek át a Hajdu utca 11-be.

A nyugalmazott egyetemi tanár elmondta, jó volt Keszthelyen gyereknek lenni: „A mi grundunk a piactér volt, amikor befejeződött a piac délelőtt, utána felszabadult az egész terület és a környékbeli gyerekek. Mi is ott játszottunk, rúgtuk a labdát, szórakoztunk, jól éreztük magunkat, szeretünk ott lenni.”

Az anyakönyveket egy internetes adatbázisból, a tulajdoni lapokat a megyei levéltárban gyűjtötte össze Góth László. A szerző elmondta, amikor elmegy egy ház előtt, rögtön eszébe jut, kik laktak ott. Felmerül benne, hogy mikor épülhetett a ház, milyen átalakulások voltak. Szívesen foglalkozik a múlttal.

„Egyetemi tanár voltam és akkor ott kellett a hallgatókat ellátni mindig információkkal, könyveket írtam, készítettem. Azóta is meg van bennem ez a készség és valamiképpen úgy érzem, hogy nekünk kötelességünk a következő generációknak átadni, illetve a fiatalokat megismertetni ezekkel a korábbi dolgokkal.”

A kötet várhatóan az év végén kerül ki a nyomdából. A Fejér György Városi Könyvtár és a szerző januárban szeretne egy dedikálással egybekötött programot szervezni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár